AMSTERDAM - Toen Edgar Davids tijdens het oefenduel met Go Ahead Eagles zijn scheenbeen brak, droeg hij geen scheenbeschermers. Dat blijkt uit televisiebeelden en foto's. Voetballers zijn verplicht tijdens wedstrijden met de beenbescherming te spelen.Door de breuk in zijn scheenbeen staat Davids zo'n drie maanden buitenspel. Hij mist het begin van de competitie en de uiterst belangrijke duels in de voorronde van de Champions League (14/15 en 28/29 augustus). Ajax gaat waarschijnlijk op zoek naar een vervanger.

Davids liep de kwetsuur zaterdagmiddag op na een wilde tackle op Go-Ahead speler Alper Göbel. ''Davids raakte me met zijn scheenbeen hard op mijn knie,'' aldus Göbel. ''Ik lag op volle snelheid en het was een behoorlijke klap. Ik hoorde het kraken.''

Op televisiebeelden is te zien dat Davids onder zijn hoog opgetrokken sokken geen scheenbeschermers droeg. Tijdens de blessurebehandeling is waar te nemen dat de fysiotherapeut van Ajax geen beschermer hoeft te verwijderen om de schade aan het scheenbeen van de 34-jarige middenvelder vast te stellen. Ook foto's tonen slechts een gladde sok om het scheenbeen van Davids.

Het is onbekend waarom hij tegen Go Ahead geen scheenbeschermers droeg. De clubleiding van Ajax toont zich verbaasd over de nalatigheid van de Ajacied. Het is voor elke voetballer verplicht tijdens wedstrijden die bescherming te dragen. Bij jeugdteams en op het lagere amateurniveau controleren scheidsrechters daar zelfs op.

Hoewel scheenbeschermers een breuk niet voor honderd procent kunnen voorkomen, wordt de kracht van een botsing behoorlijk gedempt. Het is niet gezegd dat Davids mét scheenbeschermers niet geblesseerd was geraakt, maar de kans op een breuk zou wel behoorlijk zijn verkleind.

In het verleden ontstond bij Ajax al eens commotie rond scheenbeschermers. Bij zijn aantreden in 2000 stelde Co Adriaanse de dingen ook verplicht tijdens trainingen, een impopulaire maatregel bij de spelers. Zoals veel wielrenners een helm een onding vinden, zo spelen voetballers liever zonder scheenbeschermers. Sinds het vertrek van Adriaanse in 2002 is het bij Ajax niet meer verplicht met bescherming te trainen.

Ajax is vandaag zonder Davids vertrokken naar het trainingskamp in Schotland. Ook Nicolae Mitea, Jan Vertonghen en Edgar Manucharyan blijven geblesseerd achter. De nieuwe aanwinst Dennis Rommedahl gaat wel mee.

Of spits Ismael Urzaiz zich bij de groep aansluit, is nog onduidelijk. De Spanjaard is herstellende van de blindedarmoperatie. Bovendien had hij nog niet getraind sinds het einde van het seizoen met zijn vorige club Athlétic de Bilbao.

Vanavond speelt Ajax zijn eerste oefenwedstrijd in Schotland tegen Glasgow Rangers. Zaterdag volgt een tweede oefenwedstrijd, tegen Falkirk. Daarna keert Ajax terug naar Nederland, waar donderdag het Amsterdam Tournament begint met een wedstrijd tegen Atlético Madrid.© Het Parool, 24-07-2007