Data Froome openbaar: Tourwinnaar door lager vetpercentage

Chris Froome ligt al jaren onder het vergrootglas en afgelopen zomer kwam de dopingdiscussie rond de Brit tot uitbarsting. In de Ronde van Frankrijk werd de tweevoudig Tour-winnaar uitgescholden en bekogeld met bekertjes gevuld met urine. Voor de Sky-renner aanleiding om zijn biologische data openbaar te maken in Esquire. ,,Ik heb niks te verbergen."

Tim Engelen

In het uitgebreide verslag vertelt Froome dat hij de dopingbeschuldigingen begrijpt, maar benadrukt nogmaals dat hij 100 procent 'clean is'. ,,Ik weet wat ik heb gedaan om te komen waar ik nu ben. Ik heb de regels nooit overtreden. Ik heb nooit valsgespeeld. Ik heb nooit een geheime substantie tot me genomen, waar niemand het bestaan nog van kent. Ik weet zeker dat mijn resultaten de tand des tijds zullen doorstaan en dat mensen over tien à vijftien jaar niet zeggen: 'Ah, dat was zijn geheim.' Er is geen geheim."

In een wetenschappelijke setting wil de in Kenia geboren Froome laten zien dat er met zijn data niets vreemds in. Onder begeleiding van drie sportwetenschappers ondergaat hij drie testen, waarvan hij er in één voluit moet gaan. Daar wordt zijn V02 max vastgesteld, oftewel: hoe snel neemt het magere lichaam van Froome zuurstof op.

V02-waarde
Onderzoeker Phillip Bell legt uit dat voor de gemiddelde persoon een V02 tussen de 35 en 40 ligt. ,,Voor iemand die af en toe sport kan dat naar de hoge 40-ers gaan. Een uitslag van in de 50 is normaal voor een teamsporter. De hoge 50-ers en in de 60 is normaal als je goed getraind bent een een Tour de France-renner moet naar de hoge 70-ers en hoger kunnen."

De V02-waarden kunnen opgevoerd worden door gewicht te verliezen of door het gebruik van bloeddoping zoals EPO.

Na een flinke inspanningstest, waarbij Froome flink wordt aangemoedigd door de wetenschappers, komt naar voren dat zijn V02-waarde op 84,6 ligt. Ten tijde van de Tour, toen Froome 67 kilo woog en dus drie kilo lichter -zijn vetpercentage is 9,8 procent-, was dat rond de 88.2. Slechts enkele atleten weten de 90 te halen, waaronder Greg Lemond met 92,5. Bell benadrukt dat de waarden van Froome dicht in de buurt liggen van de maximale waarden voor mensen.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Watts
Uiteindelijk komen in het Esquire-artikel ook de onvermijdelijke watt-percentages aan bod. Een uitkomst van 450 wordt door velen als onmenselijk beschouwd. Froome piekt even op de 525 watt, maar zijn gemiddelde waarde - die hij zo'n 20 tot 40 minuten volhoudt - is 419 watt.

Dat komt neer op 5,98 watt per kilogram, in de Tour zou dat 6,25 watt per kilogram zijn. Volgens de onderzoekers volkomen geloofwaardige waarden.

Oude test
Uit flink onderzoekswerk weet de Esquire ook nog een ouder onderzoek van Froome uit 2007 op te duiken. Hieruit moet het verschil blijken van de Froome van voor de Tourwinsten en zijn wonderbaarlijke opstanding als ronderenner. De rapporten komen ontzettend overeen op één ding na: zijn gewicht. Froome woog in 2007 75,6 kilogram. Meer dan 8 kilo zwaarder dan zijn huidige Tour-gewicht. En dat met een vetpercentage van 16,9 procent.

,,Voor een ronderenner was hij wat mollig", aldus onderzoeker Swart. De rest van de waarden komen overeen. Sterker nog ze waren iets beter: een piekpercentage van 540 watt (15 watts meer dan in de nieuwe test) en zijn gemiddelde watt was 420. De V02 waarden waren in 2007 80.2. ,,De motor was er altijd al", besluit Swart. ,,Hij is alleen wat vet kwijtgeraakt."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden