Dam tot Damloop gaat opnieuw niet door vanwege 1,5 meterregel

De Dam tot Damloop in het weekend van 18 en 19 september gaat opnieuw niet door. Dat meldt organisator Le Champion na overleg met de betrokken gemeenten.

Het Parool
Deelnemers van de Dam tot Damloop. Beeld ANP
Deelnemers van de Dam tot Damloop.Beeld ANP

Aanleiding voor de afgelasting zijn de coronamaatregelen van het kabinet, waarbij de 1,5 metermaatregel in elk geval tot 20 september van kracht blijft. Ook de andere sportevenementen tijdens het Dam tot Damweekend – de wandeltocht, de FietsClassic en de Damloop by night – zullen niet doorgaan.

De Dam tot Damloop, die normaal zo’n 45.000 deelnemers trekt, vindt jaarlijks plaats en is 10 Engelse mijl (16,1 km) lang. De route loopt van de Prins Hendrikkade in Amsterdam naar de Peperstraat in Zaandam.

Ron van der Jagt, algemeen directeur van Le Champion, zegt het in de eerste plaats heel jammer te vinden voor de mensen die graag hadden willen meedoen. “We hebben één missie en dat is zoveel mogelijk mensen in beweging brengen, dus uiteraard zijn we teleurgesteld. Daarnaast is het ­natuurlijk heel wrang dat het kabinet verwacht per 20 september de 1,5 meterregel in de hele samenleving te kunnen loslaten, terwijl het Dam tot Damweekend op 18 en 19 september zou plaatsvinden.”

Het is vooral de afstandsregel die het evenement de das om doet. Niet zozeer omdat de hardlopers onmogelijk afstand kunnen bewaren, maar vanwege het enorme publiek dat de hardloopwedstrijd jaarlijks trekt. Toeschouwers staan in de openbare ruimte, dus niemand kan mensen verbieden om hardlopers toe te ­juichen. Van der Jagt: “Het is helaas onmogelijk voor de veiligheids­diensten om de 1,5 meterregel te handhaven met zo’n grote menigte, langs een route van wel 16 kilometer lang.”

85.000 deelnemers

Daarnaast valt volgens de organisatie niet te garanderen dat maximaal 750 personen op het evenemententerrein samenkomen. “Dit aantal kan vooral bij de start in Amsterdam en in het Dam tot Dam Park in Zaandam niet worden gegarandeerd. Het zijn ­onmogelijke voorwaarden als je het grootste sportieve weekend van ­Nederland wilt kunnen organiseren, met onder normale omstandigheden 85.000 fietsers, hardlopers en wandelaars.”

Deelnemers behouden hun start­bewijs, dat geldig blijft tot de volgende editie van het Dam tot Damweekend. Van der Jagt: “Het is natuurlijk jammer als je volop aan het trainen bent en nu hoort dat de wedstrijd niet doorgaat, maar trainen is nooit voor niets. Dus lekker blijven sporten, zou ik zeggen.”

Amsterdam Marathon

Vorig jaar ging de hardloopwedstrijd ook niet door vanwege de coronamaatregelen. Toen was er wel een speciale ‘Home Edition’ en startten lopers bij hun eigen voordeur.

Le Champion gaat ervan uit dat de Amsterdam City Walk op zaterdag 16 oktober en de TCS Amsterdam ­Marathon op zondag 17 oktober wel kunnen doorgaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden