PlusExclusief

Dagenlang zorgen over welzijn Iraanse Elnaz Rekabi, die een wedstrijd klom zonder hoofddoek

Elnaz Rekabi zondag tijdens de finale van de Aziatische kampioenschappen in Seoul, Zuid-Korea. Tegen de regels voor vrouwelijke Iraanse atleten in, liet ze haar haren onbedekt. Beeld AFP
Elnaz Rekabi zondag tijdens de finale van de Aziatische kampioenschappen in Seoul, Zuid-Korea. Tegen de regels voor vrouwelijke Iraanse atleten in, liet ze haar haren onbedekt.Beeld AFP

De Iraanse sportklimmer Elnaz Rekabi deed dit weekend in Zuid-Korea zonder hoofddoek mee aan een wedstrijd. Dagenlang kregen haar vrienden en familie geen contact meer met haar. Inmiddels is ze weer terecht.

Isabel Bolle

Ze haalde net geen podiumplaats, maar de Iraanse Elnaz Rekabi (33) stond afgelopen weekend tijdens de Aziatische kampioenschappen klimmen in Zuid-Korea alsnog volop in de belangstelling. Tijdens een van de onderdelen had Rekabi haar lange haar namelijk opgestoken in een paardenstaart, vastgehouden door een zwarte haarband, en niet bedekt met de bandana of hidjab die ze normaal draagt.

Hiermee brak de klimmer een belangrijke regel die geldt voor vrouwelijke Iraanse atleten: wie haar land vertegenwoordigt, ook al vindt de wedstrijd plaats buiten Iran, moet haar haar bedekken. Op sociale media werd Rekabi’s actie breed geïnterpreteerd als een solidariteitsverklaring met de protesten in Iran, waar ze zelf ook woont, die uitbraken na de dood van de 22-jarige Mahsa Jina Amini.

Amini werd vorige maand gearresteerd door de religieuze politie nadat ze haar hoofddoek niet ‘correct’ zou hebben gedragen, en stierf volgens ooggetuigen kort nadat ze door agenten was mishandeld. Tijdens de demonstraties, die nu al weken aanhouden, doen veel vrouwen demonstratief hun hoofddoek af, in protest tegen de strenge kledingvoorschriften en tegen het regime. Mensenrechtenorganisaties schatten dat er inmiddels al meer dan tweehonderd mensen – zowel demonstranten als veiligheidstroepen – tijdens de protesten zijn gedood.

Verklaring

Rekabi’s keuze zonder hoofddoek te klimmen werd online door veel Iraniërs gevierd. Ze is de tweede bekende Iraanse atlete die Iran in het buitenland vertegenwoordigt zonder verplichte haarbedekking. Bokser Sadaf Khadem ging haar in 2019 voor, toen ze zonder hoofddoek aan een wedstrijd in Frankrijk meedeed. Uiteindelijk keerde ze niet terug naar Iran, uit angst gearresteerd te worden.

Rekabi’s familie en vrienden maakten zich zorgen om haar veiligheid omdat ze haar na de wedstrijd niet meer konden bereiken. Dinsdag verscheen er een verklaring op haar Instagrampagina, waarin ze zich verontschuldigde voor ‘alle ongerustheid die ik veroorzaakt heb’, en dat het niet dragen van een hoofddoek ‘niet met opzet was’ maar omdat ze onverwachts eerder moest beginnen aan haar wedstrijd.

Het is niet duidelijk of Rekabi de verklaring zelf heeft geschreven of dat ze gedwongen is deze online te zetten. De Iraanse regering dwingt arrestanten geregeld tot dergelijke ‘bekentenissen’.

Applaus en gejuich

De Iraanse autoriteiten maakten later bekend dat Rekabi vervroegd naar huis zou zijn gevlogen. De BBC meldt dat haar familie ook op het vliegveld was en haar heeft kunnen ontvangen. Bij aankomst in Teheran door een grote menigte ontvangen. Op beelden op sociale media is te zien dat ze midden in de nacht arriveert op het vliegveld en dat mensen haar applaudisserend en juichend opwachten.

Volgens de BBC riepen de mensen in de menigte dat Rekabi een heldin is na haar actie tijdens de sportwedstrijd. Ze zouden haar zien als nieuw symbool voor het recht geen hoofddoek te dragen in Iran, waar mensen al weken demonstreren voor vrouwenrechten en vrijheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden