Plus

Dag Davy Klaassen, hier is Donny van de Beek

Over het vertrek van Davy Klaassen maakte Ajax zich niet druk. Terecht, zo blijkt nu. Donny van de Beek (20) laat zich in het begin van dit seizoen al gelden als de gedroomde opvolger. Ondanks alles.

Nik Kok
Van de Beek viert zijn doelpunt in de uitwedstrijd tegen Nice. Beeld Eric Gaillard/Pro Shots
Van de Beek viert zijn doelpunt in de uitwedstrijd tegen Nice.Beeld Eric Gaillard/Pro Shots

Hij zat vrijdag op de bank bij de familie Nouri. Want het eerbetoon na zijn goal tegen Nice en de emotie na afloop voor de camera, dat was allemaal niet voor de bühne. Aan de familie van de ploeggenoot met wie hij het langst samenspeelde, wilde Donny van de Beek per se het shirt geven waarmee hij tegen Nice speelde.

Op het veld lijdt Van de Beek ogenschijnlijk niet onder het tragische lot dat zijn voetbalvriend overkwam. De opvolging van Davy Klaassen verloopt daardoor soepel.

Daar was wel een portie engelengeduld voor nodig. Dat zegt zijn zaakwaarnemer Guido Albers, die van Van de Beek nooit de opdracht kreeg om een andere club te vinden, op zoek naar meer speeltijd.

"Donny wilde zelfs nooit worden verhuurd. Beslist niet. Hij zei altijd: óf ik slaag bij Ajax, of niet. Zo gaan we het doen."

Waardig invaller
Dat betekende wachten, hard werken, maar ook hopen. Het middenveld was bij Ajax de laatste jaren overvol. Dan weer bleef de onmisbare schakel Klaassen nog een jaar. Of verlengde Ajax ineens tóch het contract van Lasse Schöne, een andere concurrent.

Die afhankelijkheid van anderen was misschien nog wel het moeilijkst. Hoe vaak schetst een talent niet een fraai toekomstbeeld, dat uiteindelijk volledig mislukt?

Maar nu Klaassen is vertrokken naar Everton, staat Van de Beek er wel. In misschien wel de moeilijkste periode van zijn leven. Niet te lang moet het deze weken over Nouri gaan, dat is te pijnlijk. En Van de Beek wil ook niet bekendstaan als de voetballer die voor de camera in huilen uitbarstte.

Gelukkig is de lach nooit ver weg. Na de laatste training voor de wedstrijd tegen Nice grapte hij nog even met vader André, de kogelronde voormalige spits van IJsselmeervogels die overal mee naartoe gaat.

Gevaarlijk voor de goal
Waardig invaller was Van de Beek vorig seizoen al. En tijdens de eerste wedstrijd tegen Nice was zijn goal uiterst belangrijk. Eerder al, in het laatste oefenduel met Olympique Lyon, leek zijn nieuwe vaste stek een succes.

Van de Beek is sterk, voetbalslim en deinst nooit terug. Gevaarlijk voor de goal, al ziet Sjaak Swart hem het liefst als nummer 6. "Omdat hij dan nóg meer aan de bal komt. Dan is hij het beste."

De clublegende vangt Van de Beek zo nu en dan op bij hem thuis in Amsterdam, als het laat is en de middenvelder niet helemaal naar zijn huis in Nijkerkerveen terug wil. "Dan hebben we mooie gesprekken. Over voetbal, maar ook over hoe goed hij zichzelf moet verzorgen. Gesprekken die ik ook had met de jonge Van der Vaart en Sneijder."

De vergelijking met Klaassen is snel gemaakt. Van de Beek is net zoals zijn voormalige ploeggenoot een hoogblonde harde werker op het middenveld. Swart: "En het mooie van deze kerels is: ze weten op jonge leeftijd al precies wat ze willen."

Doelpuntenproductie
Van de Beek, die op zijn 20ste al meer wedstrijden heeft gespeeld dan Klaassen op dezelfde leeftijd, is wellicht wat veelzijdiger. Zijn spel oogt soepeler. Klaassen lijkt vaker te scoren, al kwam zijn doelpuntenproductie pas echt op gang op iets latere leeftijd. In het begin van zijn carrière had hij veel last van blessures. En de leider die Klaassen was, is Van de Beek vanzelfsprekend nog niet.

"Maar Donny is net zo gedreven," zegt Swart, die de ontwikkeling van Klaassen ook van dichtbij meemaakte. "Het zijn jongens die vooruit kunnen denken. Spelers ook die geduld hebben om de juiste stap te maken."

Dat Van de Beek ook in deze moeilijke periode goed speelt en zelfs scoort, tekent hem. "We hebben allemaal tegen hem gezegd dat de knop om moet," zegt Swart. "En je hebt het gezien: eigenlijk hoefden we hem dat niet te vertellen."

Donny van de Beek viert zijn doelpunt met het gebaar 34, het rugnummer van zijn vriend Abdelhak Nouri. Beeld anp
Donny van de Beek viert zijn doelpunt met het gebaar 34, het rugnummer van zijn vriend Abdelhak Nouri.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden