Cruijff komt, van Basten komt, maar Davids gaat

BREDA - De komst van Johan Cruijff als vormgever van de nieuwe technische structuur heeft bij veel Ajax-supporters gezorgd voor opluchting. Op de werkvloer zorgt De Verlosser echter ook voor onzekerheid.De bus laat lang op zich wachten en dus moet het gezelschap van Ajax een kwartiertje wachten in de nauwe gangen van het Rat Verlegh Stadion. Mocht Cruijff de jaren zestig en zeventig laten herleven bij de club, dan tonen de spelers gevoel voor de toenmalige tijdgeest. Alsof het een sit-in betreft hebben ze zich neergevlijd op de grond. Zo verstrijken de minuten.

Technisch directeur Martin van Geel (1960) en bestuurslid technische zaken Hennie Henrichs (1954) passen qua leeftijd goed bij het geweldloze protest waarvoor de sit-in ooit werd uitgevonden, maar ze protesteren niet.

Sterker nog, ze maken niet eens gebruik van de vrijheid van meningsuiting. Hoewel Henrichs vanwege zware kritiek in het rapport van de commissie-Coronel aan het einde van dit seizoen moet vertrekken en de toekomst van de hard aangepakte Van Geel nog onduidelijk is, passeren ze zwijgend.

Ook algemeen directeur Maarten Fontein (1952) roert zich niet. Net als Van Geel hoopt hij dat de kritiek van de commissie verstomt door de komst van Cruijff. En hij hoopt dat hij kan blijven zitten.

De assistenttrainers Hennie Spijkerman en Alfons Groenendijk zwijgen niet. ''Onze contracten lopen aan het einde van dit seizoen af,'' zegt Groenendijk in de catacomben. ''We zijn door de clubleiding overladen met complimenten en we hebben het erg naar onze zin, maar de nieuwe trainer, Marco van Basten, neemt z'n eigen assistenten mee. Er staat een afspraak om over de toekomst te spreken. Dan zien we het wel.''

Naast de assistenten staat Edwin Goedhart. Net als fysiotherapeut Ricardo de Sanders heeft de clubarts nog vóór alle commotie losbarstte, afscheid genomen van de club.

Ook Edgar Davids, wiens contract in juni afloopt, liet doorschemeren dat hij stopt bij Ajax. Misschien stopt hij zelfs met voetbal. ''Aan alles komt een einde,'' zei hij tegen RTL. Bij het Nederlands elftal botste Davids met Van Basten toen hij niet werd geselecteerd voor het WK van 2006.

Voor veel andere werknemers zit er voorlopig even weinig anders op dan wachten. Wachten en de zegeningen tellen voordat de Verlosser en Van Basten aan de slag gaan.

© Het Parool, 25-02-2008

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden