Update

Cruijff in technische commissie Ajax

© anp Beeld belga
© anpBeeld belga

AMSTERDAM - Johan Cruijff is terug bij Ajax. De legendarische nummer veertien maakt deel uit van een technische commissie die als klankbord van de leiding van de Amsterdamse club gaat fungeren. Cruijff blijft verder met de top van Ajax in gesprek over wat hij verder voor zijn jeugdliefde kan betekenen. Hij maakte eerder deze week bekend dat hij wellicht in de raad van commissarissen van de huidige nummer drie van de eredivisie wil plaatsnemen.

Cruijff vierde als speler en trainer grote successen met Ajax maar verhuisde na winst van de de Europa Cup 2 in 1987 naar Barcelona. Daar maakte hij zich eerst als trainer onsterfelijk en geldt hij nu als de architect van de formatie die onder zijn protegé's Frank Rijkaard en Josep Guardiola de ene na de andere hoofdprijs won. Cruijff vestigde zijn aandacht het afgelopen jaar weer op Ajax nadat Joan Laporta de voorzittershamer van Barcelona aan Sandro Rosell moest overgeven.

Cruijff riep halverwege november van het afgelopen jaar op tot een fluwelen revolutie bij Ajax. Hij herkende zijn oude jeugdliefde niet meer en had het gevoel dat de beleidsmakers zich belangrijker voelden dan de vereniging zelf. Cruijff benadrukte dat Ajax weer voetbal moest gaan ademen en stelde uiteindelijk zeven vertrouwelingen voor bij de verkiezingen van de ledenraad, die het bestuur van Ajax in het ernstigste geval naar huis kan sturen. De kandidaten werden stuk voor stuk verkozen.

Cruijff benadrukte vervolgens dat hij Ajax verder wilde hervormen. Dat verklaarde hij twee jaar geleden ook toen Marco van Basten op het punt stond een contract bij Ajax te ondertekenen. Cruijff trok zich snel weer terug toen Van Basten het niet verstandig vond om een leger aan jeugdtrainers op staande voet te ontslaan.

Frank de Boer is net als Van Basten meer dan een goed bekende van Cruijff. Hij kan wel enige steun gebruiken omdat Ajax op dit moment niet eens over een technisch directeur beschikt. ''Maar ondanks alle goede adviezen blijf ik verantwoordelijk voor wat er gaat gebeuren'', zegt De Boer.

Ajax heeft niet alleen een technische commissie opgericht die als klankbord van de huidige directie gaat fungeren. Behalve Cruijff zitten daar de oud-spelers Piet Keizer, Peter Boeve en Dick Schoenaker in. Er is ook een financiële commissie in het leven geroepen en een groep die zich richt op de verenigingszaken.

De financiële commissie bestaat uit Hein Blocks, Roger van Boxtel, Kees Timman, Leo van Wijk, Jeroen Slop en Joop Krant. Voorzitter Uri Coronel, Cor van Eijden, Keje Molenaar, Mark Geestman, Ruud Haarms, Hennie Henrichs en Cees van Oevelen gaan zich bezig houden met de verenigingszaken. (ANP)

Vandaag in Het Parool: Ajax moet doen wat de maestro zegt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden