Cruijff gevraagd te vertrekken uit Amsterdam

De verzoeningscommissie die voor vrede in de raad van commissarissen van Ajax moest zorgen, heeft Johan Cruijff gevraagd om afstand te doen van zijn bestuurszetel. Enkele zwaargewichten zien dit als een onderdeel van een maandenlang proces om de legendarische nummer 14 Amsterdam uit te werken, meldt De Telegraaf. Zij zijn een tegencampagne begonnen.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Als het aan het huidige bestuur ligt, blijft de voormalig beste speler van de wereld adviseur op een afstand. Enkele prominenten willen dit niet laten gebeuren en proberen om meer draagvlak voor Cruijff binnen de hoofdstedelijke vereniging te creëren.

Verzoening mislukt
De afgelopen weken lekte door middel van brieven opnieuw belastende informatie over Cruijff uit. Een samenwerking met medebestuursleden Steven ten Have, Marjan Olfers, Edgar Davids en Paul Römer is hierdoor niet meer mogelijk. Ook een zogenaamde verzoeningscommissie slaagde er niet in beide partijen nader tot elkaar te brengen.

'Verzoeners' ook in bestuursraad
Drie van de vijf leden van de verzoeningscommissie, Keje Molenaar, Cees van Oevelen en Cees Vervoorn, zijn ook verantwoordelijk voor de samenstelling van de huidige RvC én zullen zitting nemen in de nieuw te vormen bestuursraad. Deze bestuursraad volgt de ledenraad op.

Partij kiezen
Deze raad zal uiteindelijk ook antwoord moeten geven op de vraag: wie mag er blijven, Cruijff óf de groep-Ten Have?

Tegencampagne
Volgens De Telegraaf is de kans groot dat er een speciale ledenvergadering wordt uitgeschreven om tegenkandidaten aan te brengen in de nieuwe bestuursraad. De zwaargewichten zouden hier enkele leden in willen krijgen die vóór de Cruijff-revolutie zijn.

Spanningen
Met het wegsturen van Cruijff verdwijnen de spanningen bij Ajax vermoedelijk niet. Op De Toekomst lieten alle trainers, inclusief hoofdtrainer Frank de Boer, twee weken geleden weten unaniem achter Cruijff te staan. De afstand tussen het opleidings- en trainingscentrum en de directieburelen in stadion de Arena, letterlijk hemelsbreed maar één kilometer, zou hiermee nóg groter kunnen worden.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden