Crispijn Ariëns verovert Marathon Cup

Schaatser Crispijn Ariëns hoefde zaterdag de presentielijst niet eens de tekenen. De 22-jarige schaatser uit Wolvega had voor de slotrace van de marathoncompetitie de eindzege al veiliggesteld. Na zijn derde plek in Groningen ontving hij zaterdag de KPN Cup.

ANP
null Beeld

De dagzege ging naar Karlo Timmerman. De SOS Kinderdorpen-rijder, die vorig jaar de competitie won, toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van 19 man. Ingmar Berga werd tweede. De BAM-rijders Arjan Stroetinga en Jorrit Bergsma kwamen in de voorlaatste ronde ten val, maar hielden daar geen kwetsuren aan over.

Ariëns had de laatste competitiewedstrijd wel op Friese doorlopers kunnen schaatsen. Voorafgaand aan de marathon over 125 ronden had hij 81 punten voorsprong op Rob Hadders, de nummer 2 in klassement. Die achterstand was niet meer goed te maken.

De eindwinnaar trok na de negende wedstrijd in Amsterdam het oranje leiderstricot om zijn schouders. Hij profiteerde van de afwezigheid van de BAM-schaatsers Jorrit Bergsma, Bob de Vries en Arjan Stroetinga. Het drietal had het klassement ook kunnen winnen, maar liet geregeld verstek gaan vanwege de langebaanwedstrijden.
Toen Crispijn Ariëns begin december klassementsleider werd, beperkte hij zich tot het controleren van de koers. Het aanvallen liet hij aan anderen over. Die tactiek droeg niet bepaald bij tot spectaculaire wedstrijdbeelden en was al helemaal geen reclame voor de sport. 'Ik heb in de laatste wedstrijden voor deze verdedigende tactiek gekozen en ging daar helemaal in op. Je kunt dan de knop niet in een keer omdraaien en voor de aanval kiezen. Dat hadden mijn concurrenten maar moeten doen.'

Na afloop sprak Ariëns, die nog nooit een overwinning op ijs heeft behaald, over 'de mooiste prijs op schaatsen'. Op het reglement, waarin de tussensprints belangrijker zijn dan de dagzege, had hij geen kritiek. 'Het is al jaren zo. Alleen bij de dames valt het nu extra op. Foske Tamar van der Wal wint 12 van de 15 wedstrijden en verovert de Cup niet. Dat valt moeilijk uit te leggen', aldus Ariëns, die op zoek moet naar een andere sponsorploeg. 'Ons team wordt opgeheven. Trainer Bram Sikma stopt en dat geldt ook voor onze twee geldschieters. Ik maak me geen zorgen. Met deze prijs komt er vast wel een aanbod'', zei Ariëns.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden