Crisis in Amsterdam: Ajax verliest thuis van AZ (0-1)

Het kan bijna niet anders of Ajax moet zich de rest van het seizoen concentreren op het verdedigen van de tweede plaats in de eredivisie. De regerend kampioen kwam donderdag voor de derde wedstrijd op rij niet tot scoren en verloor voor eigen publiek van AZ: 0-1. Ajax heeft inmiddels twaalf punten minder dan koploper PSV. PEC Zwolle, derde op de ranglijst, is genaderd tot vier punten.

Beeld anp

Dabney dos Santos wordt vervangen door Ridgeciano Haps

Doelpunt Aron Jóhannsson. Poulsen stuurt Schöne in de zestien het bos in en geeft voor op Jóhannsson. Die wordt geen strobreed in de weg gelegd door Viergever en kan makkelijk inschieten.

Guus Hupperts wordt vervangen door Muamer Tankovic

Ricardo Kishna wordt vervangen door Nick Viergever

Rode kaart Niklas Moisander! En die lijkt niet terecht. Hij komt in botsing met de wegdraaiende Berghuis. Moisander krijgt zijn 2e rode kaart in dienst van Ajax. Zijn eerste ontving hij op 28 oktober 2012 in het duel met Feyenoord (2-2). Dit is de 5e rode kaart in de Eredivisie voor Moisander.

Gele kaart Steven Berghuis

Het elftal van trainer Frank de Boer vermaakte in een gewijzigde samenstelling aanvankelijk een stuk beter dan in de voorgaande optredens tegen Feyenoord (0-0) en Vitesse (1-0), waarin het niet alleen de onderliggende partij was, maar ook sporadisch tot een doelpoging kwam. De ploeg verloor het initiatief toen scheidsrechter Pol van Boekel verdediger Niklas Moisander na ruim een uur spelen met een rode kaart wel heel zwaar bestrafte voor een duwtje in de rug van Aron Jóhannsson.

In zijn tweehonderdste officiële wedstrijd als hoofdtrainer liet trainer Frank de Boer aanvaller Arkadiusz Milik en Lucas Andersen op de bank beginnen. Davy Klaassen en Thulani Serero ontbraken wegens blessureleed. Daley Sinkgraven, overgekomen van sc Heerenveen, mocht debuteren voor zijn nieuwe fans. Het 19-jarige talent deed dat onopvallend. Hij was de oudste middenvelder in de basisformatie van de thuisploeg, met verder Jaïro Riedewald en Riechedly Bazoer, beiden 18 jaar jong.

Met Lasse Schöne als centrumspits en Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi op de vleugels domineerde Ajax weer eens een klein uur, ook omdat AZ vooral naar Amsterdam was gekomen om met een goed uitgevoerde counter toe te slaan. Het overwicht leverde ook enkele kansen op. Mike van der Hoorn was het dichtst bij de openingstreffer. Mattias Johansson kopte de inzet van de verdediger echter via de lat uit het doel.

AZ kreeg voor rust een keer bijna waar het op hoopte. Steven Berghuis kon profiteren van balverlies van Riedewald, maar schoot de bal in de handen van Jasper Cillessen. Na rust verscheen AZ vaker op de helft van de tegenstander en werd het ook de bovenliggende partij nadat Moisander met rood moest vertrekken. Wesley Hoedt kopte nog op de lat, maar even later sloeg Jóhannsson wel toe (0-1).

Hieronder kunt u het liveblog teruglezen.

Ajax blijft voor het eerst sinds november 2010 drie Eredivisiewedstrijden op rij zonder doelpunt. In de afgelopen vier wedstrijden werden slechts vier punten verzameld. Het is crisis in Amsterdam.

De wedstrijd is voorbij. Ajax verliest met 0-1 van AZ.

Het publiek in de Arena blijft achter Ajax staan en zingt uit volle borst. Kan het nog? Vier minuten extra tijd.

Debutant Kenny Tete wordt uitgefloten door het Ajaxpubliek omdat hij de bal terugspeelt naar Cillessen. 'In de aanval!' schreeuwt de Arena.

Aron Jóhannsson wordt vervangen door Robert Mühren. De doelpuntenmaker verlaat geblesseerd het veld.

Schöne heeft de kans om te schieten vanaf een meter of twintig, maar durft niet. Hij wacht en geeft de bal uiteindelijk aan de opkomende Van Rhijn. Die schiet over.

Beeld anp

AZ profiteert maximaal van de manmeersituatie. Waar Ajax een sterke eerste helft speelde, lijkt de ploeg van Frank de Boer nu de weg kwijt. Het initiatief ligt volledig bij de bezoekers.

En meteen een grote kans voor Ajax. Van Rhijn geeft een afgemeten pass op debutant Sinkgraven, die knap wegdraait in de zestien. Zijn bal gaat naast.

Levensgrote kans voor AZ. Hoedt kopt de bal tegen de lat na een corner. Daar komt Ajax goed weg.

Jairo Riedewald heeft last van kramp en wordt vervangen door Kenny Tete. Die maakt z'n debuut.

Riechedly Bazoer wordt vervangen door Niki Zimling. Een fluitconcert klinkt in de Arena als hij het veld betreedt.

De vrije trap van Nemanja Gudelj vanaf randje zestien gaat hoog over.

In de laatste 5 duels waarbij de ruststand 0-0 was in de Arena, werd er na rust in totaal maar 2 keer gescoord (1x Ajax, 1x Vitesse).

Beeld anp

En meteen weer een kans voor AZ. Dos Santos speelt zich vrij op rechts, maar schiet in de handen van Cillessen. Johansson, die in scoringspositie stond, is woedend op zijn zelfzuchtige collega.

Kans voor Ajax! Kishna doorziet de loopactie van Schöne en geeft een mooie pass, maar Schöne krijgt de bal niet lekker op de schoen.

De zwakste schakel aan de kant van Ajax is Nicolai Boilesen. Hij stapelt blunder op blunder en lijkt totaal niet bij de les. Wordt het tijd voor Viergever?

El Ghazi versnelt en speelt zichzelf vrij op links. Hij trekt naar binnen, maar zijn inzet gaat naast.

Prachtige actie van Sinkgraven op links, waarna Schöne kan doorlopen. Die verliest het duel in de zestien van Johansson. De Arena schreeuwt om een penalty, maar er lijkt niets aan de hand. Ajax heeft weer het initiatief.

Beeld anp

Kansje voor AZ na een blunder van Cillessen die de bal niet goed wegschiet. Johansson onderschept en geeft de bal op Berghuis, maar die schiet hoog over. Ajax kan opgelucht adem halen.

De eerste grote kans na rust is voor AZ. Na een slim balletje van Hendriksen kan Hupperts uithalen in de zestien, maar Cillessen is attent.

De bal rolt weer in de Amsterdam Arena. Beide ploegen zijn ongewijzigd uit de kleedkamer gekomen.

Beeld anp
Beeld anp

Einde eerste helft

Tijd voor thee in de Arena. Beide ploegen creëren aardige kansen, maar scoren niet. Het spel van Ajax oogt wel veel verzorgder en zelfverzekerder dan in de wedstrijden tegen Feyenoord en Vitesse. Nog een lichtpuntje: debutant Sinkgraven speelt niet onverdienstelijk.

Op slag van rust nog een grote kans voor AZ. Berghuis krijgt de bal op het hoofd in de zestien, maar kopt over. Daar komt Ajax goed weg.

Weer krijgt Van der Hoorn de bal op het hoofd na een corner van Schöne, maar zijn inzet belandt naast het doel van Esteban. Nog één minuut te gaan tot de rust.

Aardige kans voor AZ. Berghuis kan zo doorlopen met de bal na een slimme ingooi van Johansson ter hoogte van de cornervlag. Zijn voorzet bereikt Hupperts, maar die schiet net over. Het gezicht van Frank de Boer staat op onweer.

Schöne en El Ghazi combineren en tikken op rechts, maar AZ geeft geen centimeter ruimte. Kishna wordt in de zestien omringt door zeven Alkmaarders.

El Ghazi en Kishna proberen zich allebei in de zestien te wurmen, maar AZ heeft het achterin volledig dichtgegooid.

Daarna is AZ er snel uit door een fout van Riedewald, maar de bal verdwijnt in de handen van Cillessen. De wedstrijd is los!

Bijna een goal voor Ajax! Van der Hoorn kopt de bal tussen de palen na een corner van Schöne, maar zijn inzet wordt van de lijn gekopt. De rebound is voor Van Rhijn, maar die schiet net naast.

Kansje voor AZ, maar het loopt goed af voor Ajax. Cillessen pakt de bal uit de lucht voordat Gouweleeuw erbij kan.

Sinkgraven krijgt de bal van Schöne op het middenveld. Die ziet de ruimte bij Bazoer, maar zijn dieptepass is net niet scherp genoeg.

Slim overstapje van Kishna waarop Boilesen door kan lopen richting goal. De rechtsback weet zich echter geen raad met de ruimte en puntert de bal over de achterlijn. Hier zat meer in voor Ajax. Dat weet ook Frank de Boer, die niet blij kijkt.

Het is Ajax dat de lakens uitdeelt. De equipe van Frank de Boer heeft veel balbezit. AZ weet zich er vooralsnog weinig raad mee.

Opnieuw een schot richting doel van El Ghazi, die opnieuw de bal krijgt van Van Rhijn. Hij is helaas wederom niet secuur in de afwerking en schiet de bal langs het doel van keeper Esteban.

Knappe actie van Van Rhijn op rechts, die goed combineert met Schöne en Kishna. Hij geeft de bal af op El Ghazi, maar zijn inzet is geen probleem voor Esteban.

AZ-verdediger Gouweleeuw schuttert, waarop Ajax de bal herovert. Schöne probeert het van een meter of twintig, maar hij schiet recht in de handen van Esteban.

Ajax voert het tempo op en komt steeds dichter bij het doel. Het levert nog geen echte kansen op.

Eerste kans voor Ajax. Van Rhijn komt erdoor op rechts en geeft een 'hakkie' aan El Ghazi. Die peert de bal vanaf randje zestien echter hoog over.

Beide ploegen krijgen in de eerste tien minuten van de wedstrijd nog geen echte kansen. Het spel van Ajax oogt wel verzorgder dan tegen Vitesse en Feyenoord.

Slordige pass van Kishna. Hij wil El Ghazi bereiken in de zestien, maar de bal komt ongelukkig voor de voeten van Schöne. AZ werkt weg; de corner levert niets op.

El Ghazi speelt twee man voorbij aan de rechterkant van het veld. Van Boekel fluit voor een overtreding, maar er lijkt weinig aan de hand. El Ghazi protesteert.

Er is afgetrapt in de Arena!

Vijf spelers in de huidige selectie van Ajax scoorden tijdens hun Eredivisiedebuut (Ricardo Kishna, Jairo Riedewald, Niklas Moisander, Davy Klaassen en Nick Viergever). Doet debutant Sinkgraven hen dat na?

Frank de Boer in de microfoon van FOX: 'Sinkgraven is een goede speler. Natuurlijk heb ik hem verteld hoe wij graag spelen, maar hij moet het vooral ook zelf invullen. Het is een speler met veel voetbalgogme.'

De statistieken zijn vanavond in het voordeel van Ajax. Zo zijn de Amsterdammers in competitieverband in de laatste 24 thuisduels met AZ ongeslagen. Vorig seizoen gaf Ajax de club uit Alkmaar in eigen huis nog met 4-0 'pakkie'. Goals waren er toen van Siem de Jong, Ricardo Kishna en Lerin Duarte, die nu als onderdeel van de deal met Sinkgraven voor een half jaar naar Heerenveen is vertrokken.

Door de absentie van Davy Klaassen en Thulani Serero start nieuweling Daley Sinkgraven in de basis. Hij zal samen met jonkies Bazoer en Riedewald het middenveld bestieren. Alledrie de spelers waren nog niet geboren toen Ajax in 1995 de Champions League won ten koste van AC Milan.

Frank de Boer staat vanavond voor de 200e keer langs de zijlijn als coach van Ajax. Van 199 duels won De Boer 119 keer. Ajax ging 39 keer onderuit en speelde 41 keer gelijk met De Boer op de bank.

De opstellingen van beide teams:

Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Van der Hoorn, Moisander, Boilesen; Bazoer, Riedewald, Sinkgraven; El Ghazi, Schöne, Kishna.

AZ: Esteban; Johansson, Gouweleeuw, Hoedt, Poulsen; Henriksen, Gudelj, Dos Santos; Hupperts, Jóhannsson, Berghuis.

Goedenavond en welkom bij het liveblog van de wedstrijd Ajax - AZ.

Dat het zwaar zal worden, daar zullen maar weinigen aan twijfelen. Het toch al zo kwakkelende Ajax moet het stellen zonder een groot aantal ervaren spelers. Middenvelder Davy Klaassen speelde nog wel mee tegen Vitesse, maar is toch niet fit genoeg om vanavond mee te doen. Ook spelmaker Serero ontbreekt vanwege een blessure.

Door de absentie van de twee middenvelders lonkt het debuut voor de kersverse Ajacied Daley Sinkgraven, die deze week voor 6,5 miljoen euro overkwam van sc Heerenveen. De Boer, die vanavond zijn tweehonderdste wedstrijd coacht als trainer van Ajax, wilde - zoals gewoonlijk - nog niets prijsgeven over zijn opstelling. Hij zei wel dat Sinkgraven 'in elk geval is gehaald omdat hij meteen inzetbaar is'.

De rest van de ziekenboeg wordt bezet door Kolbeinn Sigthórsson, Viktor Fischer, Joël Veltman, Diederik Boer en Peter Leeuwenburgh. Jasper Cillessen verliet gisteren vervroegd de training wegens ziekte. Mocht hij vanavond niet fit genoeg zijn om onder de lat te staan, dan is het debuut van keeper André Onana, die overkwam van FC Barcelona, aanstaande.

Gelukkig voor Ajax kwam tegenstander AZ ook niet al te sterk uit de winterstop. De ploeg van John van den Brom, waar middenvelder Nemanja Guldelj de absolute smaakmaker is, won met behulp van keeper Kurto van hekkensluiter FC Dordrecht (2-0), speelde gelijk tegen PEC Zwolle (1-1) en ging hard onderuit in de bekerwedstrijd tegen FC Twente (3-0). Afgelopen zondag werd er in eigen huis wel gewonnen van Heracles Almelo (3-1).

Wie graag iets heeft om hoop uit te putten, doet er voor de wedstrijd van vanavond goed aan even naar de statistieken te kijken. Zo is Ajax in competitieverband in de laatste 24 thuisduels met AZ ongeslagen. Van de huidige Eredivisieploegen wisten alleen Willem II (39) en Go Ahead Eagles (30) langer niet te winnen in Amsterdam. Vorig seizoen gaf Ajax de club uit Alkmaar in eigen huis nog met 4-0 'pakkie'. Goals waren er toen van Siem de Jong, Ricardo Kishna en Lerin Duarte, die nu als onderdeel van de deal met Sinkgraven voor een half jaar naar Heerenveen is vertrokken.

Ajax' directe opponent PSV is inmiddels al twaalf punten uitgelopen (met één wedstrijd meer gespeeld). Om de Eindhovenaren, die dinsdag met 0-2 wonnen bij NAC, niet helemaal uit het zicht te verliezen, moét Ajax vanavond drie punten pakken. Mocht dat niet lukken, dan nadert PEC Zwolle (jawel, de angstgegner) op vier punten. Een scenario waar niemand in Amsterdam op zit te wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden