Coronel: het is geen puinhoop bij Ajax

Ajax-voorzitter Uri Coronel Beeld anp
Ajax-voorzitter Uri CoronelBeeld anp

HILVERSUM - Preses Uri Coronel van Ajax moet de 'rebelse' Johan Cruijff in elk geval in één ding gelijk geven. ''Het is ongetwijfeld waar dat ik veel meer verstand van verzekeringen heb dan van voetbal'', zei hij zondagmiddag in het tv-programma Buitenhof. ''Maar ik heb misschien wel meer verstand van het runnen van een onderneming dan bepaalde voetballers.''

Cruijff kwam donderdagavond met zijn technische werkgroep frontaal in botsing met de clubleiding van Ajax over de uitvoering van de hervormingsplannen. Hij hekelde nadien het gebrek aan voetbalkennis in de directie en in de raad van commissarissen. ''Ze hebben de ballen verstand van voetbal'', sneerde de legendarische nummer 14.

''Meneer Kleisterlee (topman bij Philips) weet ook niet hoe hij een televisie in elkaar moet zetten'', merkte Coronel droogjes op. ''Maar hij weet wel hoe hij een onderneming moet leiden. Zo is het bij Ajax ook. Mijn taak is om toe te zien hoe de directie en de hele organisatie het doet. Nee, het product Ajax is momenteel niet top. Dat kan ik mij absoluut aantrekken. Maar ik bestrijd dat het een puinhoop is bij Ajax.''

Verder wilde Coronel niets over de heikele kwestie zeggen. ''Daar gaat het hier niet over, dat is mijn rol niet en dit is het podium niet. Ik neem daarom een slok water en zwijg verder'', glimlachte Coronel, die in de tv-studio was uitgenodigd om te praten over de beledigingen uit de hoek van ADO Den Haag jegens Ajax en Joden.

Duidelijkheid

Coronel gaf nog wel toe dat snel duidelijkheid in het hoogopgelopen conflict met Cruijff en zijn prominente medestanders (Bergkamp, Jonk, Van Basten, Rijkaard) gewenst is. ''Dat zou wel helpen, ja.''

De ledenraad van Ajax komt woensdag bijeen om te praten over de controverse tussen Cruijff en de clubleiding. Coronel zal daarbij het college van 24 personen informeren over de stand van zaken. De raad heeft de bevoegdheid om de samenstelling van het bestuur, dat bestaat uit Coronel, Joop Krant en Cor van Eijden, te veranderen en daarmee ook de raad van commissarissen (RvC) te vervangen. Een nieuwe RvC zou dan de zittende directie naar huis kunnen sturen.

Cruijff is met zijn actiegroep van kritische oud-voetballers niet van plan om de strijd om de macht bij Ajax op te geven. ''Er moet nu iets gebeuren. Anders is opnieuw een seizoen verloren. Ajax is momenteel een drama. Je bent blind als je dat niet ziet'', liet hij eind vorige week nijdig weten.

Indien Cruijff en co bij de ledenraad woensdag te weinig steun krijgen, zal de beste Ajacied ooit waarschijnlijk via een buitengewone algemene ledenvergadering de clubleiding willen aanpakken. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden