Contador geeft strijd nog niet op

LOURON - Als Alberto Contador de gele trui van Michael Rasmussen weet af te pakken, kan hij zijn borst nat maken. Dan pakken de donkere wolken van een dopingzaak zich boven hem samen.Nu krijgt Michael Rasmussen nog alle toorn over zich heen. Dat de ritwinnaar van gisteren, Aleksandr Vinokoerov, opbiechtte dat hij samenwerkt met de in wielerkringen omstreden Italiaanse sportarts Michele Ferrari, is niet meer interessant. Vinokoerov is immers hopeloos achterop geraakt in het klassement.

En wie maakte zich tot voor kort druk om Rasmussen en Contador. Nu ze verwoed strijd leveren om de gele trui, in de Pyreneeën voor schitterende wielersport zorgen, nu richt alle aandacht zich op de twee kemphanen.

Contador is in opspraak geraakt. De jonge Spanjaard uit de Discoveryploeg, tweede in de algemene rangschikking van de Tour, zou door zijn rol als kroongetuige in de Spaanse bloeddopingzaak rond arts Eufemiano Fuentes ('Operación Puerta) van de lijst verdachte wielrenners zijn geschrapt.

Dit zou blijken uit informatie waarover de Süddeutschen Zeitung zegt te beschikken. Contador zou in de stukken, afkomstig van de Spaanse politie en de internationale wielrenunie UCI, voorkomen als geregelde klant van Fuentes. In één document komt de afkorting A.C. voor. Alles zou stammen uit de tijd dat Contador bij omstreden ploeg Liberty Seguros fietste.

Contador zou in 2006, toen de hele zaak in Spanje aan het licht kwam, de Spaanse wielerbond en justitie in het onderzoek te hulp zijn geschoten.

De berichtgeving leidde gisteren zowaar even de aandacht af van Michael Rasmussen, die zwaar onder vuur ligt in Frankrijk. Helemaal nu ook de UCI-voorzitter Pat McQuaid heeft gezegd dat 'hij liever een jonge renner de Tour ziet winnen. Dat zou beter zijn voor het imago van de wielersport.'

Rasmussen lijkt het niet te deren. Hij gaat zijn eigen gang, al zijn hele leven. Opmerkelijk waren in dat verband twee spontane uitlatingen aan de finish van de moegestreden Michael Boogerd, die zich andermaal als fantastische helper opwierp. Toen Contador zijn aanval plaatste: ''Ik was op. Maar het ging goed. De Deen kon mee.'' En even later in zijn relaas: ''Het was in orde. Hoe heet 'm? Rasmussen. Hij is sterk.''

Het geeft aan dat Rasmussen zelfs binnen de Rabobank een eenling is, voor wie uiteraard honderd procent wordt gewerkt omdat hij de Tour kan winnen.

Er is in de Tour ook nog één renner die Rasmussen op de fiets pijn kan doen: Alberto Contador. De Spaanse klimgeit trachtte Rasmussen in de tweede Pyreneeënrit af te schudden. Bijna lukte hem dat, maar de Deen hield stand. Vijf keer trok Contador gisteren van leer. En even zovele malen moest de Deense geletruidrager op de tanden bijten. ''Het was ongelooflijk zwaar. Alberto heeft bergop toch de beste acceleratie in de benen van ons allemaal,'' zei Rasmussen met een bleek neusje.

Het was volgens hem even een gevecht op leven en dood. ''Ik wilde per se met hem over de top van de Peyresourde gaan omdat ik wist dat George Hincapie hem daar opwachtte voor de afdaling naar Loudenvielle.''

Het tactische plan van de Discovery-ploeg viel in duigen omdat Rasmussen bij Contador bleef. Hincapie kon Contador op sleeptouw nemen, maar Rasmussen liftte ook mee.

Nu konden ze als een trio naar de finishplaats duiken. Weliswaar ruim achter de opnieuw herboren winnaar Vinokoerov, maar het koningsduo liep weel uit op concurrenten in klassement als Cadel Evans en Andreas Klöden.

Evans stak zijn bewondering voor de twee niet onder stoelen of banken. ''Ze vielen elkaar aan alsof het amateurs waren. Bergop hebben ze een ander niveau dan wij. Woensdag komt nog zo'n rit. Ik hoef nu niet langer meer te denken aan de plaatsen een of twee.''

Het was een conclusie die bijna iedereen trok na de rit van gisteren, de uithaal van McQuaid ten spijt. Rabobankploegleider Erik Breukink: ''Ik heb niet het gevoel dat we alleen staan. Johan Bruyneel zei me nog: trek je er niks van aan. Bij ons hebben ze het met Armstrong zo zeven jaar geprobeerd. Zonder resultaat.''

© Het Parool, 24-07-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden