Plus

Conflict tussen Ajax en directie Johan Cruijff Arena laait op

De toch al kille relatie tussen Ajax en de directie van de Johan Cruijff Arena is verder verslechterd. Op de laatste aandeelhoudersvergadering weigerde Ajax goedkeuring aan de jaarrekening.

Bas Soetenhorst en Jop van Kempen
Op dit moment heeft Ajax slechts 13 procent van de aandelen in de Johan Cruijff Arena in bezit. Beeld ANP
Op dit moment heeft Ajax slechts 13 procent van de aandelen in de Johan Cruijff Arena in bezit.Beeld ANP

De weigering decharge te verlenen is vooral symbolisch, maar tekent de gespannen verhoudingen tussen club en stadiondirectie. Het knetterde de afgelopen jaren regelmatig tussen beide partijen. Ajax heeft het gevoel dat het stadion meelift op de successen van de club en zonder veel inspanningen forse huuropbrengsten incasseert.

In de aandeelhoudersvergadering vlak voor kerst waarschuwde Ajaxdirecteur Edwin van der Sar dat de stadiondirectie een andere houding moet aannemen jegens Ajax, bijvoorbeeld als het gaat om verdeling van de opbrengsten uit catering op wedstrijddagen en uit reclame. Hierover lopen steeds weer nieuwe media­­tiontrajecten, ook nadat Ajax in 2018 een rechtszaak tegen de Johan Cruijff Arena had gewonnen. De rechter bepaalde dat op wedstrijddagen de club en niet de Arenadirectie mag bepalen wie er reclame maakt.

Stemrecht

De relatie tussen Ajax en de stadionleiding werd ook belast door slepende onderhandelingen over aanpassing van de bestuursstructuur van het stadion, waarover Ajax aanvankelijk geen zeggenschap had. Na vijf jaar praten werd in 2019 een akkoord bereikt en kregen Ajax, dat 13 procent van de aandelen bezit, en de gemeente (48 procent) stemrecht.

Ajax hoopt al lange tijd met overname van de aandelen van de gemeente meer greep te krijgen op de gang van zaken. Dat kan pas na 2028, zo is overeengekomen in de afspraken over de nieuwe bestuursstructuur. Bovendien is bij belangrijke besluiten een meerderheid van twee derde van de aandeelhouders vereist, waardoor de wensen van de stadiondirectie niet zomaar genegeerd kunnen worden.

Van der Sars voorganger Dolf Collee was voorstander van aankoop door Ajax van het stadion. Maar nog in 2018 kreeg de Arenadirectie van Hennie Henrichs als voorzitter van de Bestuursraad – de grootaandeelhouder van de nv Ajax – de verzekering dat de club niet van plan was het stadion te kopen. Het geld moet in de spelers zitten, niet in de stenen, redeneerde de Bestuursraad.

De clubleiding hoopt dat de verhoudingen verbeteren als Arenadirecteur Henk Markerink in juli met pensioen gaat. “Ajax en de Johan Cruijff Arena horen bij elkaar,” zegt Markerink in reactie op de huidige situatie, “maar we moeten goede afspraken maken om dat in goede harmonie te laten plaatsvinden. We hebben daarover onlangs gesproken met Ajax en een vertegenwoordiging van de gemeente.”

Zorgen bij gemeente

Wethouder Victor Everhardt is bezorgd over het geruzie. “Ik ben op de hoogte van lopende discussies tussen Ajax en de Arena en heb daarover als aandeelhouder mijn zorg uitgesproken,” zegt hij. “In goed onderling overleg hebben we besloten om met behulp van externe bemiddeling deze discussies aan te pakken.”

Hij wijst op de afspraak dat de gemeente tot en met 2028 zeker 25 procent van de aandelen zal behouden en dat dit recentelijk is bevestigd door alle betrokken partijen. “Aan die afspraak wordt niet getornd.”

“Het stadion is in 1996 enkel mogelijk gemaakt met de bijdragen van diverse partijen, waaronder de gemeente. Sinds de oprichting zijn er vele tientallen miljoenen in het stadion geïnvesteerd, het stadion staat er daardoor prachtig bij. Amsterdam mag trots zijn op dit stadion.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden