PlusInterview

Chef de mission Carl Verheijen gaat voor 20 medailles in Peking

De eerste Olympische Spelen van chef de mission Carl Verheijen zullen voor een belangrijk deel in het teken staan van corona. ‘Ik bereid me voor op elk denkbaar scenario. Hopelijk voor niets.’

Rik Spekenbrink
Carl Verheijen gaat met 35 atleten op jacht naar medailles bij de Olympische Winterspelen. Beeld ANP /  ANP
Carl Verheijen gaat met 35 atleten op jacht naar medailles bij de Olympische Winterspelen.Beeld ANP / ANP

Op het moment dat Carl Verheijen (46) werd gepresenteerd als chef de mission voor de Winterspelen van Peking in 2022 had nog niemand van een coronapandemie gehoord. Maar het feit dat de oud-schaatser geneeskunde heeft gestudeerd en de afgelopen elf jaar in de zorgsector werkte, komt hem nu goed van pas. Want het gaat straks in China zeker niet alleen over medailles en het ‘optimale prestatieklimaat’.

Het takenpakket van de chef de mission is door de huidige omstandigheden veel breder dan gebruikelijk was. “Het is allemaal wat negatiever,” zegt Verheijen bij zijn digitale interview na de officiële teamoverdracht. “Normaal zou je druk zijn met perszaken, het Holland Huis, de terugvlucht. Nu is alles ingeperkt en ben ik vooral bezig om allerlei scenario’s voor te bereiden. Hoe reageren we als dit of dat gebeurt. Als dat achteraf verspilde energie blijkt te zijn, ben ik alleen maar blij. Dan is alles goed verlopen.”

Turijn

Sowieso is er veel veranderd sinds de tijd dat hij zelf schaatste, constateert Verheijen. De sport heeft een enorme professionaliseringsslag gemaakt. “Geweldig om te zien.” In die zin had hij maar tot op zekere hoogte iets aan de tips van zijn vader Ed, die bij de Spelen van 2006 in Turijn – waar Verheijen zelf twee bronzen medailles won – chef de mission was. “We hebben het er in het begin veel over gehad. Sommige dingen zijn hetzelfde als vijftien jaar geleden. Maar veel ook niet. Er bestonden geen sociale media, het ging niet over Rule 40 (de rechten van privésponsoren van atleten) of Rule 50 (het verbod op politieke statements) van het IOC, er was geen corona en we gingen ook niet naar een Aziatisch land.”

De omstandigheden in Peking zullen volgende maand niet bepaald gezellig zijn. Vanaf de ontvangst op het vliegveld door een leger mensen in witte maanpakken tot het regime in het olympisch dorp: alles is erop gericht om corona zo veel mogelijk buiten de deur te houden. En dat terwijl veel Europese atleten vanuit een omikronbrandhaard die kant op vliegen. En de Zomerspelen van Tokio hebben geleerd dat een kleine onvoorzichtigheid grote gevolgen kan helpen, vooral voor de atleten die hun olympische droom zagen vervliegen door een positieve test. “Al sinds oktober is onze boodschap richting atleten dan ook: blijf in de laatste drie weken voor vertrek in je eigen bubbel. Zelf heb ik ook tegen mijn drie dochters gezegd dat ze hun contacten in die periode moeten beperken. Maar echt helemaal in isolatie gaan is een lastige. Dan vraag je van mensen om zeven weken van hun familie afgezonderd te zijn.”

35 atleten

Verheijen leidt straks de Nederlandse delegatie van minstens 35 atleten, verdeeld over zeven disciplines. Dat laatste is een record. “Dit is ook precies waar de bonden en NOC*NSF op hebben ingezet. Ik was bij de Jeugd Olympische Spelen van 2012 in Innsbruck ook chef de mission. Suzanne Schulting, skeletonster Kimberley Bos, skiester Adriana Jelinkova, ze zaten toen al in de ploeg en hebben de lijn doorgetrokken. We staan er goed voor.”

De doelstelling van Verheijen in Peking is ‘richting’ de twintig medailles, precies het aantal van vier jaar geleden in Pyeongchang. “We hebben meer starts en een iets bredere ploeg.” En er is meer goed nieuws: in Peking is vooralsnog (Chinees) publiek welkom. “En vooralsnog mogen atleten die klaar zijn ook bij landgenoten in andere disciplines gaan kijken. Dat is mooi, ook daar draaien de Spelen om.”

35 atleten naar de Spelen

TeamNL gaat met zeker 35 atleten naar de Olympische Spelen in Beijing. De olympische ploeg bestaat momenteel uit 19 vrouwen en 16 mannen van drie verschillende sportbonden, schaatsbond KNSB, de Nederlandse Ski Vereniging en de Bob en Slee bond Nederland (BSBN). Daar zou nog een team rond bobsleeër Ivo de Bruin bij kunnen komen.

De vlag zal tijdens de openingsceremonie op 4 februari worden gedragen door kunstschaatsster Lindsay van Zundert en schaatser Kjeld Nuis, tweevoudig olympisch kampioen van de Spelen van Pyeongchang in 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden