PlusAchtergrond

Captain Paul Haarhuis: ‘Ik heb geen kritiek gehad van spelers’

Davis en Fed Cup-captain Paul Haarhuis herkent zich niet in de anonieme kritiek van een aantal spelers. Maar dat er iets moet veranderen, is wel duidelijk.

Rik Spekenbrink
Kiki Bertens viert met Paul Haarhuis haar overwinning tegen Frankrijk, in april 2016.   Beeld EPA
Kiki Bertens viert met Paul Haarhuis haar overwinning tegen Frankrijk, in april 2016.Beeld EPA

Aan de resultaten kan het niet liggen. Als captain van de Fed Cup-ploeg heeft Paul Haarhuis (53) sinds zijn aantreden in 2014 een winst-verliesbalans van 9-6. Zijn tennisteam won acht ontmoetingen op een rij en haalde in 2016 de halve finale van het landentoernooi voor vrouwen.

Het was de tijd dat Kiki Bertens nog geen wereldtopper was. In de Davis Cup, waar Haarhuis in 2017 het stokje overnam van Jan Siemerink, is zijn saldo ook positief: 3-2. Volgende week speelt de ploeg in Madrid de eerste finaleweek van het aloude evenement. In beide toernooien waren de tegenstanders de afgelopen jaren doorgaans hoger geklasseerd dan Nederland.

Toch groeide de onvrede onder zijn spelers, stelde NRC Handelsblad zaterdag. Uit gesprekken met acht tennissers (m/v) uit de teams blijkt volgens de krant dat Haarhuis niet goed communiceert, te weinig op de hoogte is van de ranking en agenda van de spelers en onvoldoende aanwezig is bij toernooien.

‘Doorspekt van onzin’

Haarhuis noemt het NRC-verhaal ‘bij elkaar geraapt’ en ‘doorspekt van onzin’. “Ik ben verre van perfect en heb fouten gemaakt. Ik sta er altijd voor open om beter te worden. Maar ik kan me niet herinneren dat ik de afgelopen twee jaar kritiek heb gehad van een speler of speelster. Terwijl we elke ontmoeting met de Davis Cup en Fed Cup evalueren. Alles kan gezegd worden.”

Bertens was de afgelopen twee jaar niet beschikbaar voor de Fed Cup. Ze gaf de voorrang aan haar individuele carrière. Een speelster uit het team zou hebben gezegd dat de kans op haar deelname begin 2020, bij het treffen met Wit-Rusland in Den Haag, groter is met een andere captain. Haarhuis zou bereid zijn op te stappen als dat het geval is: “Maar Kiki heeft me dit weekeinde een bericht gestuurd dat ze niet heeft meegewerkt aan het NRC-verhaal en er ook niet achter staat.”

Toch geeft Haarhuis aan dat de huidige structuur niet voor de hand ligt. Komend jaar wordt in principe zijn laatste als Fed Cup-captain. “Het is logischer dat iemand de rollen van bondscoach vrouwen en Fed Cup-captain combineert. Zoals ik dat ook doe bij de mannen. Die spreek ik vijf keer zo vaak als de vrouwen.”

Opvolger

Technisch directeur van de KNLTB Jacco Eltingh herkent zich niet in de kritiek op Haarhuis, maar denkt wel na over diens opvolger. Roel Oostdam is momenteel bondscoach vrouwen, heeft veel contact met de speelsters en staat hen soms bij in het buitenland. “Maar we moeten ook zorgen dat Roel er klaar voor is. Vraag je me wie nu de beste man op die plek is, dan zeg ik nog steeds: Paul. Hij kan zijn kennis overdragen en iemand klaarstomen.”

Eltingh hoopt binnenkort om tafel te gaan met Raemon Sluiter, de afgelopen vier jaar coach van Bertens. “Hij zou ook een goede kandidaat zijn. Ik ben benieuwd naar Raemons toekomstplannen. Iemand die zo toegewijd is aan het Nederlandse tennis, is natuurlijk belangrijk voor ons.”

Programma

Volgende week komt het Davis Cup-team in actie in Madrid. Op 19 november speelt Nederland tegen Kazachstan, een dag later tegen Groot-Brittannië. In februari spelen de vrouwen in het Fed Cup-team thuis tegen Wit-Rusland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden