PlusInterview

Cancellara en Boonen over ontspannen Van der Poel: ‘Goed dat hij voor de camera ook een hamburger eet’

Mathieu van der Poel start zondag in Parijs-Roubaix als één van de favorieten. Tom Boonen (vier keer winst) en Fabian Cancellara (drie keer) spreken over de Nederlandse ster. “Mathieu is iemand die niet bijt. Dat houdt op als hij op de fiets springt.”

Daniël Dwarswaard
Mathieu van der Poel in voorbereiding op Parijs-Roubaix.
 Beeld Luc Claessen/BELGA
Mathieu van der Poel in voorbereiding op Parijs-Roubaix.Beeld Luc Claessen/BELGA

Fabian Cancellara (41), won Parijs-Roubaix in 2006, 2010 en 2013

Cancellara zag Mathieu van der Poel vorig jaar tijdens de Ronde van Zwitserland voor het eerst van dichtbij. Van der Poel won twee etappes, Cancellara observeerde hem als ambassadeur van de grootste wielerronde in zijn thuisland. “‘s Avonds in het hotel zag ik hem zitten. Zonder helm, zonder bril. Wat me opviel: hij heeft eigenlijk nog een babyface, met de uitstraling van een heel lieve jongen. Rustig, geen showman. Ik weet dat hij van mooie auto’s houdt, maar het is geen type voor blingbling. Hij gedroeg zich niet als de grote ster, eerder bescheiden, beleefd. Nuchter. Iemand die niet bijt of iemand kwaad doet.’’

Cancellara begint te lachen. “Iemand die niet bijt... dat houdt op als hij op de fiets springt. Dan verandert hij van een lief jongetje in een ondeugende man die iedereen pijn wil doen. Aanvallen, racen. Hij en een paar anderen hebben het wielrennen veranderd, met acties die je in mijn tijd niet zo vaak zag.”

Terugkeer na tegenslag

Over die koersstijl is al veel gezegd. Liever zoomt Cancellara in op iets anders. “Mathieu is ook interessant als persoon. Hij is een beetje Nederlands en een beetje Vlaams. Twee wielernaties met een enorme historie. De druk die dat met zich meebrengt, zou voor velen een mentale killer zijn. Zijn opa was Raymond Poulidor, zijn vader Adrie heeft óók veel grote wedstrijden gewonnen. En dan is er de sponsor die grote verwachtingen heeft. Kijk naar Mathieu en je ziet nooit aan hem dat hij onder druk staat of die spanning voelt. Maar geloof me, élke topsporter ervaart die druk. Hij kan er alleen geweldig mee omgaan.”

Van der Poel is bezig aan een bijzondere comeback na zijn rugproblemen. Hij werd derde in Milaan-San Remo, won Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen. Een vierde plek in de Amstel Gold Race, een totaal andere wedstrijd, is voor de buitenwacht al niet eens meer bijzonder. “Ondanks alle negativiteit rond zo’n blessure, was dit een goede break. Ik heb het zelf ook meegemaakt: terugkeren na tegenslag. Ik worstelde daarmee. Ik sprak toen niet alleen met mijn trainer, maar ook met iemand die me mentaal steunde. Wielrennen is een levensschool. Tegenslag kan je óók helpen. Ik heb het gevoel dat Mathieu nu hyper-hungry is.”

Fabian Cancellara. Beeld ANP/SIPA USA
Fabian Cancellara.Beeld ANP/SIPA USA

Trainen op klimmen

Cancellara won drie keer de Ronde van Vlaanderen, zegevierde in Milaan-San Remo, werd vier keer wereldkampioen tijdrijden en won acht etappes in de Tour de France. “De Ronde van Vlaanderen ligt Mathieu het best. Roubaix misschien nét iets minder. Maar we hebben het hier over een renner die de ene week de Amstel Gold Race kan winnen en de andere week Parijs-Roubaix, twee compleet verschillende wedstrijden.’’

Van de vijf wielermonumenten heeft MVDP er met de Ronde van Vlaanderen één op zijn palmares. In Roubaix en San Remo stond hij al op het podium. Luik-Bastenaken-Luik (zesde) en de Ronde van Lombardije (tiende) reed Van der Poel nog maar één keer. Cancellara: “Zeker voor die laatste zal hij specifieker moeten trainen voor het klimmen. Maar hij zou ze alle vijf kunnen winnen. The sky is the limit.”

Tom Boonen (41), won Parijs-Roubaix in 2005, 2008, 2009 en 2012

Mathieu van der Poel had net de Ronde van Vlaanderen gewonnen toen hij live in de uitzending op de Belgische televisie een hamburger naar binnen werkte. Althans, hij liet het broodje tijdens het interview netjes liggen, maar kauwde de burger direct daarna met grote smakelijke happen weg. Van der Poel had gewoon heel veel honger, de hamburger van een tentje verderop kwam precies op het juiste moment.

Tom Boonen zag het met plezier aan. Sporters, en zeker wielrenners, moeten al zo veel. Leven in het keurslijf. Trainen, slapen, gezond eten. Zoals ook Van der Poel doet. “Maar soms mag het even hoor,” zegt Boonen. “Een bak frieten of een hamburger. Dat hoeft echt niet stiekem en mag prima voor de draaiende camera’s. Mathieu zal het niet met die gedachte hebben gedaan, maar eigenlijk vind ik het zelfs een goed voorbeeld naar de jeugd toe. In de zin van: natuurlijk: topsport betekent heel zuinig zijn op uw lichaam. Maar wielrenners zijn geen robots. Juist door jezelf ontspanning te gunnen rek je de carrière.’’

Snelle auto’s

Ontspanning. Boonen ziet dat aspect als de sleutel tot succes bij Van der Poel. “Hij heeft die succesformule zelf gevonden. Hij rijdt nog altijd graag in het veld, nog liever op de mountainbike.Dan hoor je mensen zeggen dat het zijn loopbaan op de weg niet zou bevorderen en dat het blessures in de hand werkt. Ik zie het heel anders. Mathieu is zo goed, juist omdat hij doet wat hij mooi vindt. Ook wat dat betreft is hij een voorbeeld voor jonge sporters. Plezier is altijd de basis voor succes. Hij straalt dat ook uit.’’

Boonen kent Van der Poel vrij goed. Ze appen met enige regelmaat. Behalve fietsen hebben de twee nóg een gezamenlijke hobby: snelle auto’s. Boonen is een tweede loopbaan begonnen in de autosport en racet op hoog niveau. “Ik heb Mathieu wel eens zien rijden op het autocircuit van Zolder. Of had dat goed kan? Wat denk je? Van der Poel is zo’n type dat alles goed kan. Geef hem een racket en hij kan tennissen.”

Tom Boonen. Beeld ANP/BELGA
Tom Boonen.Beeld ANP/BELGA

Altijd oprecht

Boonen won, net als zijn landgenoot Roger De Vlaeminck, Parijs-Roubaix vier keer. De koningen van de kasseien. “De Ronde van Vlaanderen en Roubaix worden vaak in één adem genoemd, omdat de twee koersen normaal gesproken in één week worden gereden. Dus je ziet vaak dezelfde renners die in vorm zijn. Maar qua type wedstrijd is Roubaix wel echt een buitenbeentje. Je mist de hellingen zoals in Vlaanderen. Roubaix is nog meer een slijtageslag en minder van het explosieve werk. Mathieu is perfect gebouwd voor de Ronde van Vlaanderen, maar hij kan Roubaix ook zeker een paar keer winnen. Of ik iets van mezelf in Mathieu herken? We hebben zeker overeenkomsten, maar Mathieu is toch echt beter in het lastigere klimwerk. Ik was weer wat beter in de massasprints.”

Los van de renner, geniet Boonen nog meer van Van der Poels persoonlijkheid. “Het oprechte. Hij zal nooit een rol spelen. Hij gaat niet op zoek naar excuses als het tegenzit. Het is niet voor niets dat hij in Vlaanderen óók populair is.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden