Brutale renner, stille man

BRIANÇON - Mauricio Soler koerst als de brutaliteit zelve. De manier waarop hij dinsdag de zware Alpenrit naar Briancon won, was er een om in te lijsten.De 24-jarige Colombiaan van het kleine Barloworld overbrugde op de flanken van de Galibier in no time een gat van twee minuten ten opzichte van de koplopers. Hij vloog ze vervolgens gewoon voorbij.

Alleen Popovitsj kon volgen, maar ook de Oekraïner moest Soler uiteindelijk laten lopen. In de lange afdaling naar Briançon hield hij alle losgeslagen topfavorieten van zich af.

Zo bevlogen als hij koerst, zo stil wordt hij als de etappe gedaan is. Soler was zelfs compleet onder de indruk van de Tour en alles wat na de ritzege over hem heen kwam. ''Ik ken al deze bergen niet. Ik viel aan als een gek en wist niet hoever ik kon komen. Dit is gewoon een droom. Het is het beste wat me ooit is overkomen in mijn leven,'' sprak hij haast verlegen.

In Nederland genoot met name Johan van der Velde met volle teugen van het succes van Soler. ''Hij heeft drie maanden met mijn zoon Alain een appartement gedeeld in Pescara. Ik heb hem leren kennen als een heel stille jongen.''

Soler won als kind ooit zijn eerste koers in zijn geboorteplaats Ramiriqui. ''Daarna droomde ik er van prof te worden.'' In 2005 was het zover en een jaar later slaagde een manager erin hem onder te brengen in het Acqua e Sapone-team van Van der Veldes vriend Palmiro Masciarelli.

''Palmiro wist aanvankelijk niet wat hij met hem aan moest. Hij at niet. Hij zei niets. Hij voelde zich een vreemde in een wereld die hij niet kende. Palmiro heeft toen gevraagd of Alain zich over hem wilde ontfermen.''

Alain van der Velde trof een ploegmaat die zijn ogen uit keek in Italië. Hij was onder de indruk van de grote auto's en de grote supermarkten.

Aanvankelijk wilde het niet zo vlotten op de fiets, maar na een tijdje begon hij zijn ware talent te tonen. Sterke prestaties in de Ronde van Lotharingen en de Ronde van Burgos bezorgden Soler een profcontract bij Barloworld.

''Dat hij kan klimmen had ik al direct in de gaten,'' zegt Van der Velde. Sinds gisteren weet de hele, grote wereld het.

''Ik dank God en de Heilige Maagd, dat ik dit heb kunnen doen,'' verklaarde Soler devoot na zijn huzarenstukje.

© Het Parool, 18-07-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden