Brons onverwacht succes

DEBRECEN - De toegenomen breedte in de Nederlandse zwemtop leidde op de eerste dag van de EK kortebaan in Hongarije tot een onverwacht succes. Nick Driebergen, Robin van Aggele, Bastiaan Tamminga en Mitja Zastrow wonnen de bronzen medaille op de 4x50 meter wisselslagestafette.Jacco Verhaeren, technisch directeur van de zwembond KNZB, toonde zich vorige week al verguld: liefst acht zwemsters hadden voldaan aan de olympische limiet voor de 4x100 meter vrijeslag-estafette. Dat geeft hem volgend jaar op de Olympische Spelen de kans een heus 'wisselbeleid' te voeren.

Gisteren, tijdens de eerste dag in Debrecen, deed Verhaeren dat al met de mannenploeg voor de 4x50 wisselslagestafette. Om hem te sparen liet hij schoolslagzwemmer Robin van Aggele in de ochtend-uren buiten de ploeg die de voorwedstrijd zwom. ''Het is lekker dat we weer wat keuze hebben,'' aldus Verhaeren. Het 'slachtoffer' daarvan was Lennart Stekelenburg. Hij hielp Nederland in de ochtend naar de finale, maar moest enkele uren later toekijken tijdens de finale.

Volgens Verhaeren is die mogelijkheid cruciaal wil een land succes boeken op estafettenummers: ''Het is vervelend als je met dezelfde ploeg de serie en de finale moet zwemmen. Dan weet je niet waar de rek zit. Bovendien is het voor de zwemmers lekker te weten dat er iets is toegevoegd.''

Van Aggeles snelste tijd op de 50 vlinder kortebaan (25 meter) is een halve seconde sneller dan die van Stekelenburg (27,23 om 27,77). Het viertal dat tijdens de finale op het blok stond, wist dat. En ging ervan uit Nick Driebergen als starter ook nog voor wat rek zou zorgen.

's Ochtends, in de series van de 4x50 meter wisselslagestafette, had Driebergen (van het Nationaal Zweminstituut Amsterdam) al laten zien in vorm te zijn door een Nederlands record te zwemmen. De rugslagspecialist zette een tijd van 24,63 seconden neer, 0,1 seconde sneller dan Zastrow in 2003. Aan het eind van de dag, in de finale, ging Driebergen inderdaad nog harder: 24,44.

Hoewel de student van de Johan Cruyff University vorige week nog stelde dat de 200 rug zijn beste nummer is, was hij niet verbaasd over zijn prestaties op de kortste afstand. ''Mijn onderwaterfase is veel beter geworden, omdat ik sterkere benen heb gekregen,'' aldus Driebergen. In Debrecen leidde dat ertoe dat hij twee keer vrijwel de volle (en maximaal toegestane) vijftien meter onder water zwom. ''Ik heb geloof ik slechts vijftien slagen gemaakt boven water.''

Hoewel Tamminga zeer traag reageerde bij zijn wissel ('ze zijn geloof ik nu nog aan het rekenen wat mijn reactietijd was') ging ook hij sneller dan ooit. De pupil van coach Marcel Wouda - die in Eindhoven een grote groep zwemmers traint, met daarin ook Stekelenburg - vlinderde zijn 50 meter in 23,00 seconden.

Het was daarna aan Zastrow om het brons binnen te halen en Spanje (op 0,31 seconden) en de Oekraïne (op 0,21 seconden) voor te blijven. De Spanjaarden kwamen het dichtste bij, maar Zastrow hield 0,25 seconde over.

Het leidde niet tot uitzinnige vreugdetaferelen, wel tot speculaties over deelname aan de Olympische Spelen. De beste twaalf ploegen van de WK zijn al verzekerd van een ticket voor de 4x100 meter vrijeslag-estafette (langebaan). Voor de vier snelste landen die niet gekwalificeerd zijn, liggen nog eens vier tickets klaar. Verhaeren hoopt dat Nederland op de EK langebaan in Eindhoven (13-24 maart) een toptijd kan neerzetten, zodat zijn olympische zwemploeg weer een stukje groter wordt.

Stekelenburg zal dan ongetwijfeld weer van de partij zijn. Zijn bijdrage in Hongarije bleef beperkt tot de anonimiteit van de series, zodat hij gisteravond heel stilletjes met vriendin Inge Dekker door de mixed zone liep. Maar wel met dezelfde bronzen plak om zijn nek als het viertal dat op het podium had gestaan. In het zwemmen worden reserves niet vergeten.

© Het Parool, 14-12-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden