Plus

Bridge the gap: 'Loop hard, feest hard'

Runcrews zijn loopclubs die sporten en feesten als vanzelf aan elkaar knopen. 'Iedereen kan het doen. Een paar coole schoenen is voldoende om erop uit te gaan.'

Dark: 'We zijn allemaal gasten die zich ervan bewust zijn dat running zo veel meer is dan sport.' Beeld Eelco Roos
Dark: 'We zijn allemaal gasten die zich ervan bewust zijn dat running zo veel meer is dan sport.'Beeld Eelco Roos

'We zijn geen renners en ook geen trimmers. We zijn in de eerste plaats een familie, verbonden door de liefde voor sport. Ons leven wordt voortdurend geprikkeld door de opdrachten die we elkaar op loopgebied opleggen. Maar ook in het nachtleven zijn we aanwezig. Omdat wij het lopen niet te serieus nemen, en tegelijk serieuze lopers zijn. Met een heldere opdracht: loop hard, feest hard en voorkom stress of zielepijn."

Van de straat
Mike Saes van New York City Bridgerunners heeft een achtergrond in ontwerpen en graffiti. Maar boven alles was hij een jongen van de straat.

Succes was voor hem, zo zegt hij, een vaag concept. "Veel jongens en meisjes uit lastige wijken balanceren op de grens tussen een gelukkig en een wanhopig leven. Rennen is een effectieve manier om aan de goede kant van de streep te komen. Doordat veel venijn verdampt als je een rondje maakt. Daardoor wordt de blik op het leven minder grimmig en boos."

Ze treffen elkaar via Bridge the Gap, een internationale groep hardlopers en feestvierders. Diverse leden drukten de afgelopen dagen Amsterdamse hardlopers op het hart dat lopen behalve gezond vooral 'fun' is. De mannen en vrouwen doen dat door in steden als Parijs, Berlijn, Belgrado, Hongkong, Kaapstad en New York evenementen te organiseren waarbij hardlopen en feesten een pact vormen, in samenwerking met Nike en andere merken.

Charlie Dark, van de Run Dem Crew uit Londen: "Onze wereld is overzichtelijk. Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt: tijdens een wedstrijd of in een nachtclub is iedereen gelijk. Een paar coole schoenen is voldoende om erop uit te gaan."

Familie
Bridge the Gap is ontstaan doordat loopgroepen elkaar beter leerden kennen via de sociale media. Dark: "Er is in deze tijd zo veel onwetendheid. Mensen keren zich van elkaar af. Bij ons groeide het idee: wij zijn één grote loopfamilie, dus laten we ons dan ook verbinden. Wij zijn het bewijs dat er wel degelijk overal mensen te vinden zijn die het geloof in een wereld zonder haat niet hebben verloren. De crew uit New York is totaal anders dan die uit Hongkong. Maar ze spreken door het hardlopen dezelfde taal."

Ook het Amsterdamse Patta Running Team is onderdeel van Bridge the Gap. Edson Sabajo, medeoprichter van Patta, ziet dat steeds meer grote bedrijven interesse in de internationale lopersgemeenschap hebben.

"Er wordt in de wereld heel veel gecommuniceerd, maar mensen echt bereiken wordt steeds moeilijker. Wij hebben directe toegang tot de straat. Wij zijn daarin de beste. Dat is aantrekkelijk."

Natuurlijk moet er geld binnenkomen om de activiteiten te financieren, maar de identiteit van de runcrews dient wel puur te blijven. Sabajo: "Bij ons draait het om crewlove. Zo regelen de leden huizen voor elkaar als er wordt gereisd. Overal waar je komt, is een warm welkom."

Voldoening
Dark: "We zijn door het hardlopen bij elkaar gebracht. Allemaal gasten die zich ervan bewust zijn dat running zo veel meer is dan sport. Er lopen ook jongens mee die vroeger alleen renden op de vlucht voor de politie. Weet wel: een 10-kilometerloop of een halve marathon geeft zo veel voldoening. Iedereen met een normaal lijf kan het. In die zin ligt het geluk voor het oprapen."

Mike Saes, Charlie Dark en Edson Sabajo (vlnr) Beeld Eelco Roos
Mike Saes, Charlie Dark en Edson Sabajo (vlnr)Beeld Eelco Roos
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden