Sport Bewaar

Brazilië kroont zich na spektakelstuk tot groepswinnaar

Neymar heeft Brazilië op 2-1 gezet.
Neymar heeft Brazilië op 2-1 gezet. © REUTERS

Brazilië is zaterdagavond in Salvador de Bahia winnaar geworden van groep A in het toernooi om de Confederation Cup. Dat ging ten koste van Italië: 4-2. Beiden ploegen waren al zeker van een plek in de halve finale. Japan verloor het slotduel met Mexico (1-2) en eindigde als laatste.

De Brazilianen leidden bij rust met 1-0 door een doelpunt van Bayern-verdediger Dante, in Salvador geboren, in blessuretijd. Na de hervatting bracht invaller Emanuele Giaccherini de Azzurri, die nog maar weinig hadden laten zien, verrassend op gelijke hoogte. Mario Balotelli was de aangever.

De vreugde daarover was van korte duur. Bijna per ommegaande zorgde Neymar met een fraaie vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied voor 2-1. Halverwege de tweede helft leek Fred het duel te beslissen, maar Giorgio Chiellini bracht niet veel later toch weer enige spanning terug. Fred maakte daaraan pas vlak voor tijd een einde met zijn tweede van de avond.

Japan bleef puntloos. De Aziatische kampioen haalde de rust nog ongeschonden (0-0) maar kwam op achterstand door twee treffers van Javier Hernández, bij zijn Britse club Manchester United beter bekend als Chicharito. Shinji Okazaki, in de Bundesliga actief bij VfB Stuttgart, deed 4 minuten voor tijd iets terug. Vitesse-spits Mike Havenaar bleef op de bank.