Boonen heeft zich nog nooit zo geliefd gevoeld

GULLEGEM - Ook dames van boven de zestig mochten hem naar hartenlust kussen. Tom Boonen pakte dinsdag in de kermiskoers van Gullegem de draad van zijn wielerleven op met een heus charme-offensief.

De voor het tweede achtereenvolgende jaar over een lijntje coke gestruikelde Vlaamse volksheld nam in West-Vlaanderen ruim de tijd voor zijn fans en op het einde van de koers hielp hij zijn ploegmaat Wouter Weylandt aan de zege.

Een maand geleden durfde Tom Boonen dagenlang zijn huis niet uit, nadat duidelijk was geworden dat hij weer was betrapt op het gebruik van cocaine. ''De meeste pijn voelde ik voor mijn ploegmaats en voor de fans,'' zei Boonen gisteren voor de start. Hij besefte dat hij met zijn domme actie het voortbestaan van de ploeg op het spel had gezet.

En de fans durfde hij niet meer onder ogen te komen. ''Vorig jaar schopte mijn moeder me op een gegeven moment gewoon de deur uit. Ergens in het bos kwam ik een oudere vrouw tegen. Ze smeekte me om verder te gaan met koersen. Die ontmoeting heeft veel voor me betekend. Dit keer gebeurden dezelfde dingen. Toen we een keer broodjes lieten brengen door de bakker, zat er een taart bij. Van een fan. Ik kreeg massa's brieven, mails en cadeautjes. Er werden zelfs boeken bij de poort gelegd.''
Misschien dat hij daarom veel minder schuchter op weg ging naar zijn eerste wedstrijd dan vorig jaar. Het volk juichte hem toe bij de start. De Belgen zien Boonen eerder als een martelaar dan een bandiet. ''Als alle politiekers in het potje moesten plassen, zou er niemand meer werken op de ministeries,'' foeterde een geëmotioneerde fan.

Boonen nam opvallend veel tijd voor zijn fans. 'Tom stop, ik wil met u op de foto.' En hij stopte gewoon. Als boetedoening leek het wel. De koers kon door de toeloop amper op tijd van start gaan. Vijftig kilometer voor de eindstreep liet Boonen weten de sprint te gaan aantrekken voor Wouter Weylandt. Het was een volgende geste. ''Die jongens zijn altijd achter me blijven staan.''
Het volk werd er nog meer door gegrepen en gewillig liet Tom zich kussen, knuffelen en fotograferen door zijn trouwe volgelingen. ''Volgens mij ben ik nog nooit zo populair geweest. Ik snap er echt niks van,'' klonk het oprecht uit de mond van de geadoreerde.

Niemand sprak hem aan op zijn cokegebruik, nergens klonk een hatelijk geluid. Dus liet hij zelf maar weten ooit te kunnen laten zien dat hij geen dommerik is en dat het beeld van een partyanimal onjuist is. Hij heeft zich ook voorgenomen zijn Tourstart af te dwingen bij de Franse rechtbank of het sporttribunaal. ''Als ik de Tour rijd, is dat meer uit principe dan uit goesting.'' (AD PERTIJS)

www.gullegemkoerse.be

Tom Boonen aan de start van de kermiskoers van Gullegem, EPA/Peter Deconick Beeld
Tom Boonen aan de start van de kermiskoers van Gullegem, EPA/Peter Deconick
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden