PlusAchtergrond

Bonussen Ajaxdirectie: non-discussie of gebrekkige maatschappelijke antenne?

Een non-discussie of een nieuw voorbeeld van een gebrekkige politiek-maatschappelijke antenne bij Ajax? Het bonusbeleid ten aanzien van de directie beroert de gemoederen.

Bas Soetenhorst
Edwin van der Sar en Marc Overmars. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP Sport
Edwin van der Sar en Marc Overmars.Beeld Hollandse Hoogte / ANP Sport

Wat is het probleem?

Uit het recent verschenen jaarverslag van Ajax blijkt dat algemeen directeur Edwin van der Sar en technisch directeur Marc Overmars respectievelijk 2 ton en 2,5 ton aan bonussen hebben geïncasseerd en commercieel directeur Menno Geelen 15.000 euro. Dat nieuws leidt tot verontwaardigde reacties, omdat de landskampioen eerder dit jaar 4 miljoen euro ontving met een beroep op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Dat is een steunpakket voor bedrijven die geraakt worden door de coronacrisis.

‘Het is de vraag of dit niet strijdig is met geest en letter van de NOW2-regeling,’ twitterde Rients Abma, directeur van Eumedion, een belangenclub voor grote beleggers. Voor SP-leider Lillian Marijnissen is dat geen vraag. Zij twitterde: ‘Betaald voetbalclubs vragen steun van hun supporters. En van de Nederlandse belastingbetaler. Het zou mooi zijn als deze bonussen worden teruggegeven.’

Wie NOW-geld krijgt, mag toch ook geen bonus uitkeren aan directieleden?

Dat is inderdaad een voorwaarde bij het tweede steunpakket dat in juni inging. Het betekent dat Ajax over de periode juni-september geen bonussen mag geven aan de directie. Dat is ook niet gebeurd. Uit het jaarverslag blijkt dat de raad van commissarissen ‘vooralsnog’ bonussen inhoudt. Van der Sar loopt 3,5 ton mis, Overmars 75.000 euro en zowel Geelen als financieel directeur Susan Lenderink 1 ton. Als Ajax het NOW-geld terugbetaalt, zouden deze bonussen alsnog kunnen worden betaald.

Maar er zijn toch al bonussen uitgekeerd?

Ja, maar dat was vanwege de kwalificatie voor de Champions League vorig seizoen, stelt Ajax. Omdat de club werkt met een gebroken boekjaar, komt het nu pas naar buiten. De bedragen zijn volgens Ajax al in september 2019 uitgekeerd, een half jaar voor het begin van de coronacrisis. Ajax stelt dat alles conform de regels is verlopen en is gecheckt door juristen.

Einde discussie?

Volgens Rients Abma is dat de vraag, omdat de NOW-regels erop duiden dat bij een gebroken boekjaar alle bonusbetalingen zijn verboden. “Als het inderdaad om de kwalificatie voor de Champions League ging, kan ik me voorstellen dat Ajax de bonussen heeft uitgekeerd. Maar de NOW-regeling is niet geheel duidelijk. Het laatste woord is aan uitkeringsinstantie UWV.”

Jan Driessen, communicatiedirecteur van Aegon toen de verzekeraar hoofdsponsor was van Ajax, ziet dat anders. “Ik vind de berichtgeving tendentieus en populistisch. Het gaat om de start van het vorige seizoen. Je kunt niet verlangen dat iemand met terugwerkende kracht dit soort bonussen inlevert.”

Ook Peter Sertons – oud-bestuurder van GroenLinks die op iedere aandeelhoudsvergadering van Ajax met principiële bezwaren komt tegen de beloningssytematiek in de top van de club – heeft met deze bonussen geen moeite. “Het gaat om de start van vorig seizoen.”

Hoe is de stemming onder Ajaxfans?

In brede geledingen binnen de club lijkt sprake van steun voor de leiding. ‘Dat riekt allemaal een tikje naar sensatiezucht,’ schrijft Ajax Life, spreekbuis van de supporters over de ophef. Maar op sociale media is hier en daar bijval voor Marijnissen. Zou het niet passend zijn als de toch al riant betaalde directieleden een gebaar maken, in de wetenschap dat talloze bedrijven en voetbalclubs in financiële nood verkeren? Daar komt bij dat Ajax eind vorig seizoen met groot succes een beroep deed op de clubliefde van seizoenkaarthouders, die afzagen van hun recht op een tegemoetkoming vanwege het abrupte einde van de competitie. Dat scheelde Ajax 2,3 miljoen euro, blijkens het jaarverslag.

Waar heeft de club het NOW-geld voor nodig?

Voor de salarissen van medewerkers van de fanshop, horeca en kantoorpersoneel. Overigens behaalde Ajax in het boekjaar 2019/20 een nettowinst van 20,7 miljoen. Dat was te danken aan de transfers van onder anderen Matthijs de Ligt (Juventus) en Kasper Dolberg (OGC Nice). Zonder spelersopbrengsten resteert een operationeel verlies van 3,1 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden