PlusNieuws

Bondscoach Parsons vertrekt bij voetbalsters van Oranje

Bondscoach Mark Parsons vertrekt bij de voetbalvrouwen van het Nederlands elftal. De KNVB laat weten dat ‘gezamenlijk’ is besloten de samenwerking te beëindigen. Wellicht is dit het moment voor Arjan Veurink om zijn droom – ooit bondscoach worden – te verwezenlijken.

Tim Reedijk
Mark Parsons bij de kwartfinale tussen Frankrijk en Nederland voor het Europees Kampioenschap in 2022. Beeld AFP
Mark Parsons bij de kwartfinale tussen Frankrijk en Nederland voor het Europees Kampioenschap in 2022.Beeld AFP

Al snel na het teleurstellend verlopen EK werd duidelijk dat de KNVB afkoerste op het aanstellen van een nieuwe bondscoach voor de Oranjevrouwen. Het gebrek aan goed voetbal en dito resultaten in aanloop naar én op het EK worden door de KNVB na een evaluatie als argumenten opgevoerd om te breken met de Brit, die de succesvolle Sarina Wiegman na de Olympische Spelen van 2021 opvolgde. Speelsters en stafleden werden vanmorgen via WhatsApp ingelicht over die beslissing.

Ongeluk en onvrede

Parsons kende een ongelukkige periode als bondscoach. In het Amerikaanse vrouwenvoetbal was hij als clubtrainer een gevierd man, maar het lukte hem geenszins die status mee te nemen naar Zeist. Door zijn eerste periode als bondscoach parttime te doen, gecombineerd met een functie als trainer van Portland Thorns in de Verenigde Staten, stond hij in de publieke opinie al op achterstand. Zéker toen hij een gedeelte van een interlandperiode ontbrak door een gemiste vlucht.

Al ver in aanloop naar het EK vielen de resultaten wat tegen, net zoals het spel. Hij miste in elke interlandperiode topspeelsters door blessures of coronabesmettingen en kon zo nooit helemaal aan zijn ideale samenstelling schaven.

Niettemin beloofde Parsons, sinds januari wel fulltime bondscoach in Zeist, beterschap richting het eindtoernooi deze zomer. Hij stipte constant de stappen aan die zijn ploeg aan het zetten was, maar in Engeland leverde de op dat moment regerend Europees kampioen ook niet.

De tweede plek in de groepsfase was genoeg voor de kwartfinale die Parsons minimaal moest behalen, maar daarin was Frankrijk veel te sterk (1-0 na verlenging). Parsons had de pech dat hij op het toernooi te maken kreeg met blessures, coronagevallen en vormdippen van speelsters die de laatste jaren zo bepalend waren voor het team.

Maar wat óók een belangrijke rol speelt in de breuk tussen Parsons en de Leeuwinnen, was de interne onvrede over de te varen koers. Lieke Martens sprak in de groepsfase van het EK al hardop haar frustratie uit over hoe laag ze op het veld geposteerd stond. Jill Roord en Daniëlle van de Donk deden daar na de uitschakeling een schepje bovenop. Van de Donk viel in de mixed zone stil op de vraag wat ze nu precies van Parsons geleerd had en zei uiteindelijk daar goed over te gaan nadenken. Ze sprak tevens uit een andere kijk op aanvallend voetbal te hebben dan haar trainer en oordeelde dat Oranje ‘niet het voetbal speelt waar we zo trots op waren’.

IJsland

De verwijzing van Van de Donk slaat op hoe de Oranjevrouwen zich de laatste jaren onder Wiegman presenteerden: over het geheel genomen als een sympathieke en succesvolle ploeg, met attractief voetbal en een positieve vibe. Hoewel het op de Olympische Spelen al wat tegenviel, hebben de verrassende EK-winst in 2017 en het behalen van de WK-finale in 2019 een prominenter plek in het collectieve geheugen.

Het gevoel van die periode, dáár zijn de Oranjevrouwen naar op zoek. “Met het oog op de huidige WK-kwalificatiereeks is besloten dat op zeer korte termijn iemand anders aan het roer komt te staan,” stelt directeur Jan Dirk van der Zee dan ook. Over minder dan een maand wacht een cruciale wedstrijd tegen IJsland in de strijd om kwalificatie voor het WK van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. Met het ontslag van Parsons en de snelle aanstelling van zijn vervanger hoopt de KNVB op tijd te zijn voorbereid.

Een logische kandidaat voor de vrijgekomen post is Arjan Veurink (35). Hij was onder Wiegman assistent-trainer bij de Leeuwinnen. Wiegman wilde hem ook naast zich in Engeland bij de Lionesses. en zodoende werd Veurink als assistent ook met Engeland Europees kampioen. Hij is een zeer ervaren kracht in het vrouwenvoetbal, een bewezen prijzenpakker met vier landstitels bij FC Twente én populair onder speelsters, zowel bij het Nederlandse als Engelse nationale team.

Oud elan

Ook Wiegman schetst hem altijd als een drijvende (tactische) kracht achter de successen die onder haar leiding werden behaald, in Nederland en Engeland. Veurinks management wil niet bevestigen of ontkennen dat er al contact is geweest tussen de bond en de trainer die altijd heeft gezegd op een dag op eigen benen te willen staan.

“Ik werk lang in het vrouwenvoetbal en voor mij zou de cirkel wel rond zijn op het moment dat ik ooit bondscoach zou kunnen zijn in het vrouwenvoetbal,” zei hij eind 2020. Veurink kan, als trainer die de succesjaren meemaakte én de visie van Wiegman aanhangt, logischerwijs worden gezien als iemand die nieuw, maar tegelijkertijd oud elan met zich meebrengt.

De opvolger van Parsons kan hoe dan ook aan de slag met een selectie die is verjongd. Waar Wiegman lang wachtte met doorselecteren, mede door het uitstellen van de Olympische Spelen in Tokio naar de zomer van vorig jaar, zorgde Parsons wel voor doorstroming in de spelersgroep. Oranje heeft met keeper Daphne van Domselaar en speelsters als Damaris Egurrola, Kerstin Casparij en Esmee Brugts materiaal voorhanden dat (op den duur) goed genoeg zou moeten zijn om de zwakkere of oudere schakels uit de ‘gouden generatie’ op te volgen.

Maar, veel tijd is er niet. Een succesvolle afloop van de WK-kwalificatie is van groot belang voor de nabije toekomst van de Oranjevrouwen. Een zege op IJsland op 6 september volstaat voor directe kwalificatie. Het zou een uitstekende start betekenen van een nieuwe fase.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden