Plus

Bokser Jessica Belder strijdt in Carré om Europese titel

Jessica Belder (35) is bokser en registeraccountant. Maandagavond vecht ze in Carré om de Europese titel. 'Als ik fulltime prof was, zou ik middagdutjes kunnen doen.'

Jessica Belder, registeraccountant en bokserBeeld Ernst Coppejans

De dag die historisch kan worden in het leven van Jessica Belder is begonnen met een vraag. Gericht aan de afdeling personeelszaken van Endemol Shine, haar werkgever. Of ze vrij kan krijgen. Want op de dag dat ze voor de Europese titel bokst, wil ze liever niet werken.

Profboksen is een hobby in Nederland. En al helemaal voor vrouwen. Belder wil niet vertellen hoeveel euro ze verdient voor haar partij in Carré van vanavond, al vindt ze het zo'n tienduizend euro te weinig. De gage dekt de kosten niet. Het boksen kost Belder geld.

Maar het levert haar ook veel op. Het doorzetten, het afzien om hogerop te komen, dat spreekt haar aan. Vóór haar werk staat ze al om zeven uur in de sportschool, en na haar werk gaat ze opnieuw. "Als ik fulltime prof was, zou ik in de middag dutjes kunnen doen."

Liefdesverdriet
In plaats daarvan buigt ze zich tijdens kantooruren over financiële gegevens. En tijdens de lunch luistert ze naar verhalen van haar collega's over hockey, tennis of de verbouwing van het nieuwe huis.

Het is een andere wereld dan die op boksschool ABC van Raymond Joval. "Daar hebben de jongens het over welke chick er goed uitziet. En over zichzelf. Hoe goed ze in vorm zijn of hoe lekker ze trainen. Ik vind dat contrast wel leuk. Als ik écht zou kunnen kiezen, zou ik het liefste profbokser zijn. Dan ben je je eigen baas."

Belder (Haarlem, 1981) deed een blauwe maandag aan turnen en begon op haar vijftiende met boksen. Haar vader, postbode van beroep, had haar meegenomen naar de boksschool en ze vond het 'wel leuk'. Ze werd fanatieker toen ze liefdesverdriet had. Op haar 21ste bokste ze haar eerste van 64 amateurwedstrijden. Ze wilde zich kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2012, maar dat mislukte en vervolgens is ze prof geworden.

Europese titel
Hoe klein de wereld van het vrouwelijke profboksen is, bewijst de sneltreinvaart waarmee je titels kunt binnenhalen. In haar vierde profpartij werd Belder Nederlands kampioen. In haar zesde partij gaat ze op voor de Europese titel. Ze bokst tegen de 28-jarige Hongaarse Gabriella Busa, die haar tiende profpartij beleeft.

Belder heeft als prof nog nooit verloren. Als amateur wel. "Ik denk dat ik in mijn eerste tien partijen zeven nederlagen heb geleden. Ik maakte mijn tegenstanders in mijn hoofd veel beter dan ze in werkelijkheid waren, maar ik wilde niet opgeven."

De weigering om het hoofd te buigen sleepte haar ook door de studie tot registeraccountant. En door het leven zelf. "Mijn vader is een stabiele, sportieve man, mijn moeder heb ik niet goed gekend. Met de tweede vrouw van mijn vader heb ik het nooit goed kunnen vinden. De belangrijkste boodschap die ik uit mijn jeugd heb meegekregen is: zorg dat je jezelf kunt redden."

Zelfredzaamheid
Haar werk is een belangrijk ingrediënt van die zelfredzaamheid. Dat het boksen slecht zou zijn voor haar hoofd en dus voor haar werk, gelooft ze niet. Belder bokst in de klasse tot 55 kilo, dus de stoten komen niet zo hard aan. Ze heeft één keer acht tellen gekregen, maar ze is nog nooit knock-out gegaan.

"Ik ben een voorzichtige bokser," zegt Belder. "Ik stap liever even opzij dan dat ik er de hele tijd vol inga." De Hongaarse tegenstander Busa won haar laatste partij op knock-out. "Ze zal wel vol zelfvertrouwen zijn," zegt Belder. "Maar ze heeft ook al vijf keer verloren."

Jessica BelderBeeld Ernst Coppejans
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden