Plus

Beter huwelijk dan gedacht tussen 'Tukker' Ten Hag en Ajax

Ontevreden supporters, kribbige voetballers, ongeduldig bestuur: trainer Erik ten Hag heeft in korte tijd heel wat stormen moeten overwinnen bij Ajax. Maar hij loodste de club dinsdagavond overtuigend naar de Champions League.

De Ajaxselectie viert de overwinning in de kleedkamer in Kiev. Daley Blind deelde de foto via Instagram. Beeld Instagram Ajax
De Ajaxselectie viert de overwinning in de kleedkamer in Kiev. Daley Blind deelde de foto via Instagram.Beeld Instagram Ajax

Het is een mooi gezicht, hoog vanaf de tribune in het Olimpiejsky Stadion in Kiev: de hossende voetballers van Ajax in hun donkere tenues en daartussen die trainer in zijn smetteloos witte overhemd.

Hij omhelst ze één voor één. Aait ze over de bol. In een hoekje van het stadion viert Ajax feest met de 270 meegereisde supporters.

Ze hebben aan elkaar moeten wennen: de Amsterdamse club en de trainer uit Tukkerland. Dat waren ook de letterlijke woorden van de jongste (Matthijs de Ligt) én de oudste (Klaas-Jan Huntelaar) speler van Ajax toen hun onlangs werd gevraagd naar hun ervaringen met Erik ten Hag: "We moesten wel even aan elkaar wennen."

De ontluisterende 3-0 nederlaag in Eindhoven, waar Ajax figureerde op het kampioensfeest. De verwensingen bij terugkeer in de Arena, waar de bus werd opgewacht door woedende supporters.

Woede en teleurstelling
Het chagrijn, de woede en de teleurstelling overheersten. Ook in de spelersgroep. Een kansloos klimaat voor een eigenzinnige en veeleisende trainer die zo graag wilde bouwen en die zijn voetballers mee wilde nemen in zijn verhaal.

Youri Mulder, een goede bekende van Ten Hag, zei het zo: "De belangrijkste basis voor succes is dat spelers in een trainer gaan geloven. En bij Ten Hag duurt dat meestal een tijdje."

Erik ten Hag viert de overwinning. Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
Erik ten Hag viert de overwinning.Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

Maar de voetballers van nu hebben geen tijd meer. Een uittocht dreigde na het rampseizoen 2017-2018. Dat Ajax zich versterkte met Daley Blind en Dusan Tadic was een krachtig signaal naar de selectie.

"Het aankoopbeleid heeft me gerustgesteld," zei Matthijs de Ligt, 19 jaar en een van de meest begeerde talenten op de Europese velden.

Voor zich gewonnen
Ten Hag heeft de spelers die hem met argwaan bekeken, na de zomer langzaam voor zich gewonnen. Ze moesten wennen aan zijn taalgebruik, aan zijn persoonlijkheid, aan zijn verbale en non-verbale communicatie, aan de lange trainingen en zijn soms ellenlange besprekingen. Maar gisteravond in Kiev werd het geduld van alle betrokkenen beloond.

Voor de meeste Ajaxtrainers was zelfs één voorronde al te veel om de Champions League te bereiken, maar Ten Hag overleefde er drie: Sturm Graz, Standard Luik en Dinamo Kiev. Minstens 40 miljoen euro kan de club straks bijschrijven met die deelname aan het hoofdtoernooi.

Maar belangrijker is dat de naam 'Ajax' donderdag bij de loting voor de groepsfase van de Champions League voor het eerst sinds vier jaar weer in de een van de kokertjes zit. Met dank aan Ten Hag, die een opbouwtrainer is - en niet de crisismanager die hij vorig seizoen moest zijn.

Het blijkt uiteindelijk een beter huwelijk dan gedacht, tussen die Amsterdamse club en die trainer uit Twente. Het was alleen even wennen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden