Bestuursraad Ajax vraagt om vertrouwen leden

De leden van Ajax mogen donderdagavond het vertrouwen in de bestuursraad van hun club uitspreken. Dat gebeurt tijdens een algemene ledenvergadering van de club in de Arena.

null Beeld anp
Beeld anp

De leden kunnen voorzitter Hennie Henrichs, Cees Vervoorn, Dick Schoenaker, Tonnie Bruins Slot, Jan Buskermolen, Maarten Oldenhof en Ronald Pieloor niet wegstemmen. Er is namelijk geen motie van wantrouwen ingediend. Het bestuur van Ajax kan de eer wel aan zichzelf houden of zich over de toekomst beraden als er weinig vertrouwen blijkt te zijn.

Een vertrek van de bestuursraad kan verstrekkende gevolgen voor Ajax hebben. Als een groot deel van de vereniging geen goed gevoel meer heeft bij de bestuursraad dan zouden de raad van commissarissen (rvc) en algemeen directeur Dolf Collee, oud-lid van de rvc, dat ook als een gebrek aan steun kunnen ervaren.

Jonk
Ajax telt zo'n 730 stemgerechtigde leden. Het in onduidelijk hoeveel van hen naar de algemene vergadering komen. De bestuursraad steunde onlangs de rvc en de directie van Ajax in hun besluit afscheid te nemen van Wim Jonk, de hoofd opleiding die uit onvrede al lange tijd niet meer met de overige leden van het zogenoemd technisch hart vergaderde. Volgens Jonk werden de plannen van Cruijff slecht uitgevoerd.

Cruijff koos partij voor Jonk en vertrok als adviseur bij de club toen ook de bestuursraad zich niet meer tegen het gedwongen vertrek van de Volendammer verzette. De beroemde nummer veertien nam afgelopen maandag in zijn wekelijkse column in de Telegraaf een klein voorschot op een vertrek van de bestuursraad. Cruijff verraste met de mededeling dat hij als erelid bereid is in een interim-bestuur zitting te nemen.

Het is onduidelijk of de ernstig zieke Cruijff de ledenvergadering gaat bijwonen. De leden mogen zich donderdag aan het einde van de bijeenkomst ook uitspreken over een nieuwe termijn voor Henrichs en Schoenaker in de bestuursraad. Het duo heeft de steun van meer dan de helft van de aanwezigen nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden