Nieuws

Belgische clubs unaniem voor BeNeLiga, maar niet iedereen is blij

De Belgische voetbalclubs uit de Pro League staan unaniem achter de komst van een gecombineerde competitie met Nederland, de BeNeLiga. Alle leden schaarden zich dinsdag achter een principeakkoord over ‘de richting voor de toekomstambitie’ van profvoetbal in België.

Het Parool
David Neres tijdens de wedstrijd tegen Standard Luik in de derde voorronde van de Champions League. Beeld ANP
David Neres tijdens de wedstrijd tegen Standard Luik in de derde voorronde van de Champions League.Beeld ANP

Vijf clubs uit België en zes uit Nederland zijn al sinds 2019 met elkaar in gesprek over de mogelijke opzet van een gezamenlijke voetbalcompetitie. De basis hiervoor is een onderzoek van Deloitte, dat volgens de clubs ‘voldoende reden’ gaf om de opzet van een BeNeLiga serieus te bespreken.

Vanuit Nederland zijn Ajax, AZ, FC Utrecht, Feyenoord, PSV en Vitesse nauw betrokken bij het traject, België wordt vertegenwoordigd door Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, Racing Genk en Standard Luik.

Pro League

Uit het Deloitte-onderzoek bleek dat de nieuwe competitie potentieel aanzienlijk waardeverhogend zou zijn voor de clubs die in zo’n BeNeLiga zouden uitkomen. Ook zou het gehele Belgische en Nederlandse profvoetbal er zowel sportief als financieel baat bij hebben. Zo zouden de totale inkomsten met zo’n 300 miljoen stijgen, naar 1,3 miljard euro.

De leden van Pro League, de organisatie die verantwoordelijk is voor de hoogste Belgische competitie, schaarden zich dinsdag unaniem achter een principeakkoord over ‘de richting voor de toekomstambitie’ van het Belgische profvoetbal. ‘Deze toekomstambitie is gestoeld op respect voor de sportieve aspiraties voor de topclubs en de behoefte aan economische stabiliteit voor de overige professionele clubs. Er is een unaniem draagvlak om de mogelijke realisatie van de BeNeLiga alle kansen te geven. Het management van de Pro League zal hierin vanaf nu een actieve rol opnemen,’ staat in een verklaring.

In gesprek met UEFA

De elf initiatiefnemers gingen vorig jaar in gesprek met de UEFA, onder meer om de mogelijke verdeling van de Europese tickets te bespreken als het tot een gecombineerde competitie komt. Vanwege de coronapandemie duurt het traject langer dan aanvankelijk beoogd.

De overkoepelende supportersverenigingen in Nederland en België hebben zich uitgesproken tegen de komst van een BeNeLiga. Ze hebben niet alleen praktische bezwaren, zoals de langere reisafstanden, maar ze zijn ook bang dat de ‘eigen’ voetbalcultuur wordt geschaad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden