Basso stapt op bij Discovery

AMSTERDAM - De crisis in het wielrennen duurt voort. Kopman Ivan Basso van de Discovery-ploeg stapte op, omdat hij opnieuw in opspraak is gekomen wegens doping.Daarnaast schreef de Italiaanse krant Gazzetta Dello Sport dat nog eens 49 renners betrokken zouden zijn bij de dopingzaak Operación Puerto.

Tot overmaat van ramp was er gisteren ook nog een persconferentie die perfect paste in de chaos van beschuldigingen, ontkenningen, geruchten en rechtszaken die het wielrennen momenteel in zijn greep heeft. De Belgische voormalige verzorger Jef D'Hondt lichtte daar de beschuldigingen toe die hij uitte in het blad Der Spiegel. Volgens D'Hondt was er begin jaren negentig sprake van systematisch doping bij T-Mobile.

Het kon er nog wel bij, nadat een Duits onderzoeksbureau vorige week al met harde cijfers aantoonde dat het wielrennen populariteit aan het verliezen is. Alle dopingzaken zullen daar zeker van invloed op zijn. Dit weekeinde ging het tijdens Luik-Bastenaken-Luik weer even over het rennen zelf, deze week staat 'gewoon' in het teken van doping. Te beginnen morgen, als Basso (29) zich meldt bij het Italiaans olympisch comité Coni. Dat wil hem verhoren over zijn rol in Operación Puerto, waarmee de Spaanse justitie vorig jaar de Tour de France opblies.

Toen de Guardia Civíl een netwerk rondom de Spaanse arts Eufemiano Fuentes blootlegde - agenten vonden honderden zakjes gemanipuleerd bloed - werd dat onder anderen Jan Ullrich (inmiddels gestopt) en Ivan Basso fataal. Ullrich kreeg van T-Mobile zijn ontslag, Basso vertrok bij CSC na onderling overleg.

De Italiaan vond onderdak bij Discovery, maar dat was van korte duur. Met zijn vertrek hoopt Basso de ploeg te helpen. Zijn eventuele samenwerking met Fuentes zal de komende tijd blijven zorgen voor negatieve publiciteit en Discovery stopt aan het eind van het seizoen als sponsor. ''De ploeg moet een nieuwe geldschieter vinden en wedstrijden winnen,'' aldus Basso. ''De situatie waarin ik zit, staat haaks op deze doelstellingen.''

Hij benadrukte dat zijn vertrek zijn eigen beslissing was. Zonder Basso is het peloton een dikke week voordat de Ronde van Italië begint, beroofd van een van de meest in het oog springende kopmannen. De kans bestaat dat er meer grote namen gaan sneuvelen de komende tijd. Het Coni beweert een dossier van zesduizend

pagina's van de Spaanse justitie in zijn bezit te hebben. Daarin zouden 107 namen staan van renners die met de omstreden Fuentes samenwerkte.

Het Coni wil deze namen - van wie er vorig jaar al 58 bekend werden gemaakt vlak voor de Tour de France - de komende dagen vrijgeven. Volgens de Gazzetta Dello Sport zijn daar enkele belangrijke renners bij. Een andere krant, La Repubblica, schreef dat Basso door het olympisch comité is benaderd om een boekje open te doen over Fuentes. In ruil daarvoor zou hij dit seizoen worden geschorst en vanaf januari volgend jaar weer koersgerechtigd zijn.

© Het Parool, 01-05-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden