AMSTERDAM - De basketballers van EclipseJet MyGuide Amsterdam mogen zich nu ook officieel kampioen van Nederland noemen. De tucht- en geschillencommissie heeft de aanklacht van de Nederlandse basketbalbond NBB tegen Amsterdam afgewezen, zo liet de nieuwe landskampioen zaterdag weten. De club was op 31 mei al kampioen geworden, echter onder voorbehoud.

De play-offs om de nationale titel stonden de voorbije weken namelijk vooral in het teken van een dopingzaak rondom de Amsterdamse speler Orien Greene. Hij was betrapt op het gebruik van cannabis en kreeg daarom een schorsing opgelegd. EiffelTowers Den Bosch, de tegenstander van Amsterdam in de eindstrijd, maakte om die reden bezwaar tegen de uitslag van de derde wedstrijd in de finale. Amsterdam won dat duel met de reeds geschorste Greene in de gelederen. De NBB nam de aanklacht van EiffelTowers over.

Amsterdam beweerde dat het niet op tijd was geïnformeerd over de schorsing. De tucht- en geschillencommissie kwam uiteindelijk ook tot die conclusie.

De Amsterdammers hadden op 31 mei na het gewonnen zevende en beslissende play-offduel al een bescheiden kampioensfeestje gevierd. De spelers toonden een eerder veroverde beker aan het publiek en voerden de traditionele kampioenshandeling uit, het afknippen van het net van de basket. Enkele dagen na het laatste play-offduel moest Amsterdam verschijnen voor de tucht- en geschillencommissie, die nog niet direct uitspraak wilde doen in de zaak. Na twee weken onzekerheid mag Amsterdam eindelijk officieel worden bijgeschreven als kampioen.

De NBB heeft nog wel de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de commissie. (ANP)