'Barney moet stoppen met stuivers, pleisters en druppels'

Raymond van Barneveld kreeg zondag een mokerslag te verwerken toen hij op het officieuze WK darts in Londen al in de eerste ronde werd uitgeschakeld. Het advies van zijn collega's: 'Terug naar de basis. Veel wedstrijden spelen en ophouden met dat gedoe van stuivertjes, foto's, pleisters en druppeltjes.'

Redactie
null Beeld

Dat meldt het AD.

Cruijff van het darten
Beteuterd staat hij er zondagavond bij, de verslaggever van RTL7, de zender die het darts weer nieuw leven wil inblazen. Nee, op een reactie van Raymond van Barneveld hoeft hij niet meer te rekenen. Weg is de Hagenaar na het verrassende verlies (met 3-0) in de eerste ronde van het WK in Londen. Weg uit de joelende zaal van Alexandra Palace, nog verder weg van de camera's. De 'Johan Cruijff van het darts', zoals hij zichzelf ooit wel eens noemde, zit stuk. Helemaal stuk.

Geen interview
Nadat de Engelsman James Richardson de winnende pijl in de 'dubbel zestien' heeft gemikt, verdwijnt 'Barney' van het podium en laat vertrouweling Toby van Laarhoven het RTL-team weten dat de darter geen behoefte heeft aan een interview.

Loser
Verliezen, Raymond van Barneveld is er nog altijd tamelijk onhandig in. 'Ik ben een loser', zei Nederlands beste darter ooit in het millenniumjaar 2000, toen hij in de eerste ronde van de Embassy door Chris Mason werd uitgeschakeld. In de twee jaren daarvoor had hij het dartsgekke Engeland toch in het hemd gezet.

Cynisme
Twaalf jaar later vindt Barney zich terug in dat cynisme. 'Zo heb ik ineens een maand vrij zeg. Is dat lekker, ff helemaal nietsdoen. Geweldig', was zondag zijn reactie, volgens dartskrant.nl., op Facebook.

Sponsoren
'Natuurlijk kun je je verbaggerd voelen, maar denk ook aan je sponsoren en loop daarna van woede de deuren eruit', zegt stadgenoot Roland Scholten, die wel de eerste ronde overleefde op het officieuze doch prestigieuze WK darts in Londen.

Mokerslag
Vincent van der Voort noemt de uitschakeling van Van Barneveld 'een mokerslag'. 'Raymond zal een tijd nodig hebben om dit verlies te verwerken.'

Zen
Van Barneveld mediteert tegenwoordig, zegt Van der Voort. 'Zen. Goed voor je ademhaling. Raymond is perfectionistisch.'

Stuivertjes
Volgens Co Stompé moet Van Barneveld juist 'ophouden met dat gedoe'. De voormalige trambestuurder: 'Telkens andere pijlen, foto's van tantes, stuivertjes, pleistertjes, druppeltjes, hij is altijd zoekende geweest. Dan weer bezig met sponsors, nu met zakelijke beslommeringen.'

© PRO SHOTS Beeld
© PRO SHOTS
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden