Ballesteros jr. is niet zo goed als zijn vader tijdens KLM Open

In vrijwel volstrekte anonimiteit deed Javier Ballesteros de afgelopen twee dagen mee aan het KLM Open. De zoon van Seve Ballesteros komt met zijn scores bij lange na niet in de buurt van zijn legendarische vader.

Ralph Blijlevens
Javier Ballesteros: ‘Ik ben ervan overtuigd dat ik iets van hem heb, maar ik heb het nog niet kunnen vinden, haha.’ Beeld ANP
Javier Ballesteros: ‘Ik ben ervan overtuigd dat ik iets van hem heb, maar ik heb het nog niet kunnen vinden, haha.’Beeld ANP

Seve Ballesteros was in de jaren zeventig en tachtig de beste golfer van de wereld. Een speler die door zijn manier van golfen en charismatische uitstraling ongekend geliefd was. Hij won 91 titels, waarvan 50 op de European Tour en 5 majors. Zijn eerste Touroverwinning boekte hij in het Dutch Open. Hij overleed in 2011, op 54-jarige leeftijd.

Voor de tweede maal doet Javier Ballesteros (29) op uitnodiging mee aan het Nederlandse toernooi. In 2015 haalde hij met een score van +5 het weekeinde niet op de Kennemer. Vier jaar later is zijn toernooi eveneens na twee speelrondes voorbij.

Rondes die hij vrijwel ongemerkt speelde. Donderdag als bijna laatste flight, op een haast verlaten baan, een dag later in alle vroegte. Voor Ballesteros geen ‘showflight’, die een horde fans en toeschouwers met zich meetrekt over The International.

Kleine toernooien

Waar Ballesteros ook komt, het gaat altijd over zijn vader. “Vervelend? Helemaal niet! Ik ben juist trots op hem, blij dat ik de zoon van Seve ben. Ik zie het als een voordeel; dankzij hem kom ik op bijzondere plekken en word ik uitgenodigd voor grote toernooien.”

Zie zijn deelname aan de 100ste ­editie van het KLM Open, waar hij zijn ticket niet verdiende met zijn golf­resultaten. Hij komt voornamelijk uit op de Challenge Tour, de serie onder de European Tour, of de nog kleinere circuits als de Alps en de ProGolf Tour. “Mij vergelijken met mijn vader kan dus niet, is onzin. Als ik dat zelf zou doen, kan ik beter stoppen met golf.”

Dat velen het toch doen, doet hem niets. “Als mensen dat willen doen en daar verwachtingen aan koppelen, dan is dat hun probleem en zijn het hun verwachtingen. De enige die ik niet teleur wil stellen, is mezelf.”

Iedere dag trainen

Ballesteros junior studeerde rechten aan de universiteit van Madrid. Thuis bekijkt hij vaak videobeelden van zijn vader of zoekt hij filmpjes van hem op You­Tube.

“Mijn korte spel heeft wel iets van dat van mijn vader. He had magic, waarmee hij geboren was. Maar vergeet niet, ook hij moest iedere dag trainen. Dat is ook de boodschap die hij heeft meegegeven: work, work, work! Je kunt nooit genoeg oefenen. Ik ben ervan overtuigd dat ik ook iets van hem heb, maar ik heb het helaas nog niet kunnen vinden, haha. Ooit komt dat eruit, zeker weten.”

Als voorlaatste, met een totaal van +11 slagen – maar wel met een eagle (twee onder par 5, op hole 18) – zit zijn Dutch Open er na twee dagen op. Of dat een ‘Ballesteros-onwaardig’ score is?

“Ik ben Seve niet. In mijn spel is het vaak of net goed of helemaal fout. Het verschil daartussen is heel klein. Ik had hier een paar moeilijke ballen, die hij op dezelfde manier zou hebben gespeeld. Ik speel nog niet zo vaak op de European Tour, maar kom hier zeker terug als een betere golfer. Over vier á vijf jaar.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden