PlusReportage

Baanwielrenners: ‘De 1,5 metersameleving heeft ook voordelen’

De Nederlandse baansprinters trainen weer samen, op de ­vertrouwde piste in Apeldoorn. De 1,5 metersamen­leving heeft ook voordelen, zo blijkt. En dat goud is volgend jaar ook prima.

Jeffrey Hoogland checkt zijn fiets op het middenterrein van de baan in Apeldoorn.  Beeld Getty Images
Jeffrey Hoogland checkt zijn fiets op het middenterrein van de baan in Apeldoorn.Beeld Getty Images

Laurine van Riessen heeft net haar eerste rondje op volle snelheid gereden, Matthijs Büchli is zijn enorme benen aan het loszwaaien en Jeffrey Hoogland – met een coronabaard van zes weken – sleutelt aan zijn zadel.

Allemaal blijven ze netjes bij hun eigen tafeltje, twaalf in totaal, op het middenterrein van Omnisport Apeldoorn. Het oogt een beetje als een eindexamen in een gymzaal, in werkelijkheid is het een ochtend­training van de beste baansprinters ter wereld.

Hoogland merkt dat hij goed gedijt in de huidige 1,5 metersamen­leving. “Ik laat mijn haar en baard lekker groeien. En dat mensen nu meer afstand tot elkaar houden, vind ik wel prettig. Richting een WK, als ik op mijn top ben met een laag vetpercentage en vatbaar voor ziekten, zou het voor mij ideaal zijn als mensen op afstand blijven. Dat we hier binnen op het middenterrein onze eigen ruimte hebben met eigen spullen, vind ik ook wel prettig.”

Als Roy van den Berg om even na half elf als laatste het middenterrein opkomt, is de Nederlandse selectie compleet. Sinds twee weken kunnen de baansprinters weer terecht in Apeldoorn. De wielerbaan, hun thuisbasis, ging twee maanden geleden op slot vanwege de uitbraak van het ­coronavirus.

Aflossen en timen

De afgelopen weken hebben de sprinters hun trainingen thuis gedaan, in zelfgebouwde krachthonken en op de openbare weg. Harrie Lavreysen is blij dat ze weer op de piste terechtkunnen. “We kunnen nu alles weer. Misschien niet alle starttrainingen, maar bijvoorbeeld het trainen met aflossen en timen voor de teamsprint doen we toch pas een paar weken voor de wedstrijden.”

Dat wedstrijdprogramma is door de coronacrisis volledig overhoop­gegooid. Het uitstellen van de Olympische Spelen werd door de renners snel geaccepteerd en verwerkt. En dat terwijl jarenlang naar de zomer van 2020 is toegewerkt. Met het oog op de Olympische Spelen in Tokio was door fabrikant Koga zelfs ­speciaal een nieuwe fiets (de Kinsei) ontwikkeld. Nederland, dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot het toonaangevende sprintland, was op alle onderdelen topfavoriet voor de ­Spelen. De afgelopen drie jaar waren de mannen onverslaanbaar op de teamsprint, maar ook op de keirin en de individuele sprint is de regenboogtrui in Nederlands bezit.

De renners zijn ervan overtuigd dat ze ook in 2021 olympisch kampioen kunnen worden. Al is bijna niet voor te stellen dat de kans op goud groter kan zijn dan deze zomer. Hoogland: “Ik denk dat ik nu op mijn piek zit, maar ik hoop dat heel lang door te trekken, zeker tot de Spelen in Parijs in 2024. Ik wist altijd al dat ik dit spelletje nog veel langer wil doen, daarom heb ik niet zoveel moeite met nog een jaar tot de Spelen.”

Nederlandse overmacht

Met drie wereldtitels (teamsprint, sprint en keirin) is de 23-jarige ­Lavreysen de belichaming van de huidige Nederlandse overmacht op de baan. “Ik bekijk het positief,” zegt hij. “De kans op goud kan volgende zomer nog groter zijn. Ik ben tot nu toe elk jaar beter geworden en nu heb ik nog een jaar de kans om er een schepje bovenop te doen.”

Als rond het middaguur de training voorbij is, desinfecteren de renners netjes hun eigen tafel en stoel om daarna naar huis te gaan. Dat leven thuis is voor hen niet heel anders in deze tijden van corona, zegt Hoogland (27). “Als wij thuiskomen na een training, liggen we voor pampus op de bank. En boodschappen halen doen we ook liever niet, want dan moet je op je poten staan in de supermarkt. Dus voor ons verandert er niet zoveel in quarantaine.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden