ALKMAAR - AZ-trainer Louis van Gaal zal vrijdag in het uitduel tegen FC Groningen geen beroep doen op de niet fitte topscorer Mounir El Hamdaoui. Zijn collega Ron Jans moet het ook stellen zonder zijn productiefste aanvaller, Marcus Berg. De Zweed is geschorst. Jans verwelkomde Oluwafemi Ajilore en Sepp de Roover terug in zijn selectie. Beiden kunnen spelen.

AZ lijkt het meest gehandicapt door de afwezigheid van El Hamdaoui. ''Mounir is al weken in de weer met allerlei blessures'', lichtte Van Gaal zijn besluit op de AZ-site toe. ''Het is steeds weer iets anders; dat is geen goed teken. Eerst had hij een verrekt spiertje in zijn schouder en nek, toen een gekneusde voet en nu weer knieklachten.''

Behalve El Hamdaoui ontbreken bij AZ ook de geblesseerden Milano Koenders, Gijs Luirink, Kew Jaliens, Moussa Dembélé en Jeremain Lens, die woensdag succesvol is geopereerd aan een middenvoetsbeentje. De Italiaanse spits Graziano Pellè is wel weer beschikbaar.

AZ verdedigt in Groningen de koppositie in de eredivisie. Bij winst neemt FC Groningen die over. Dat moet, afgezien van Berg, nog altijd gebeuren zonder Evgeni Levtsjenko en Jeroen Veldmate. Beide linkspoten kampen met een bijna identieke dijbeenblessure. Een dezer dagen zal een scan worden gemaakt. (ANP)