Sport Bewaar

AZ eenvoudig naar groepsfase Europa League

AZ eenvoudig naar groepsfase Europa League
© Pro Shots

Met speels gemak heeft AZ zich donderdagavond voor eigen publiek geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Na de overtuigende uitzege van vorige week op FK Vojvodina (3-0) had het elftal van trainer John van den Brom ruim voldoende aan een doelpuntloos gelijkspel (0-0).

AZ loot vrijdag net als Feyenoord en Ajax voor de poule-indeling van de Europa League. Feyenoord plaatste zich als bekerwinnaar rechtstreeks voor het kleine broertje van de Champions League, waarin Ajax strandde in de laatste voorronde.

AZ miste de kans om clubrecord van vier Europese overwinningen op rij te evenaren. Vooral Fred Friday en Mattias Johansson misten fraaie mogelijkheden. Het elftal van John van den Brom voetbalde volgens een tropenrooster in het warme Alkmaar. AZ koesterden de vorige week in het Servische Novi Sad veroverde voorsprong en kwam tegen de matige tegenstander nauwelijks in de problemen.

Markus Henriksen was weer basisspeler bij de tweevoudig kampioen uit Alkmaar. Het zou goed kunnen dat de Noorse middenvelder zijn laatste wedstrijd voor AZ heeft gespeeld. Hij staat in de belangstelling van Anderlecht, dat in hem een goede opvolger ziet voor de vertrokken Dennis Praet. AZ wil snel duidelijkheid zodat de club nog voor het einde van de maand, als de transfermarkt weer sluit, een vervanger voor Henriksen kan aantrekken.