Atletiekploeg sluit af in mineur

De succesvolle Nederlandse atletiekploeg sloot de EK atletiek in Zürich af in mineur. Oranje achtte zich kansrijk voor nog meer eremetaal op de estafettes en met verspringer Ignisious Gaisah, maar bleef met lege handen achter in stadion Letzigrund. De vrouwenestafetteploeg op de 4x100 meter beleefde zelfs een deceptie door een foute wissel tussen startloopster Madiea Ghafoor en sprintfenomeen Dafne Schippers.

null Beeld AP
Beeld AP

De Utrechtse zag een derde gouden medaille in rook opgaan. 'Wat er precies gebeurde weet ik niet. Ik voelde het stokje wel, maar kon het niet grijpen. Toen ik achterom keek, zag ik dat Madiea was gevallen', zei ze. 'Ik baal hier enorm van. We hadden minimaal brons kunnen halen en goud zat er ook in. Maar dit kan gebeuren, dit is estafette.'

Schippers is niettemin de koningin van de EK in Zürich met goud op de 100 en 200 meter. Toch had de 22-jarige Utrechtse graag nog een derde medaille gepakt. 'Natuurlijk, daarom baal ik nu gewoon even. Ik ga eerst lekker een week op vakantie, daar ben ik wel aan toe.'

Ghafoor moest met verwondingen aan haar knieën, schouders en elleboog naar de EHBO. 'Ik hoop dat het alleen de schaafwonden zijn. Daar herstel je gelukkig snel van', leefde Schippers mee.

De mannenploeg slaagde er niet in de Europese titel van 2012 op de 4x100 meter estafette te prolongeren. Het kwartet onder aanvoering van Churandy Martina snelde in de finale naar de vijfde plaats in een tijd van 38,60. De ploeg bestond verder uit startloper Giovanni Codrington, derde man Hensley Paulina en slotloper Wouter Brus.

De wissels bij de Nederlandse sprinters zagen er beter uit dan in de kwalificaties. Het stokje ging vrij soepel over van hand tot hand, maar op pure snelheid leken de mannen vooral in het tweede deel toch wat tekort te komen. De mannen wonnen 2 jaar geleden wel goud in Helsinki in 38,34. Martina en Codrington waren er toen ook bij.

Ignisious Gaisah loste zijn belofte om heel ver te springen niet in. De Nederlands atleet van Ghanese afkomst eindigde in de finale slechts als zesde met een afstand van 8,08. Gaisah veroverde vorig jaar bij de WK in Moskou nog het zilver. Hij vestigde toen ook een Nederlands record van 8,29.

Melissa Boekelman werd tiende bij het kogelstoten. De 25-jarige krachtatlete kwam in de finale in haar derde poging tot een afstand van 17,23 meter. Ruim onder haar persoonlijk record, maar wel verder dan eerder dit toernooi in de kwalificaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden