Achtergrond

Atleet Mo Farah werd slachtoffer van mensenhandel: ‘Ik ben niet wie je denkt dat ik ben’

Viervoudig olympisch kampioen Mo Farah heeft een opmerkelijke onthulling gedaan. In een BBC-documentaire die vandaag wordt uitgezonden, vertelt de 39-jarige Brit dat hij als kind het slachtoffer werd van mensenhandel. Op 9-jarige leeftijd werd hij illegaal naar het Verenigd Koninkrijk gebracht, waar hij voor een gezin moest gaan werken.

Het Parool
Mo Farah onthult in de BBC-documentaire dat hij eigenlijk Hussein Abdi Kahin heet. Beeld AP
Mo Farah onthult in de BBC-documentaire dat hij eigenlijk Hussein Abdi Kahin heet.Beeld AP

Zijn officiële levensverhaal krijgt daarmee een geheel andere wending. Sir Mo Farah heeft altijd gezegd dat hij met zijn ouders als vluchteling naar Groot-Brittannië was gekomen. Nu blijkt dat de ouders van de langeafstandloper nooit naar Europa zijn gekomen. Toen Farah 4 jaar oud was, kwam zijn vader om bij vuurgevechten in Somaliland, dat in 1991 de (nooit erkende) onafhankelijkheid uitriep. Zijn moeder en twee broers wonen nog altijd op een boerderij in Somaliland.

Toen Farah 8 of 9 jaar oud was, werd hij bij familie in Djibouti ondergebracht. Vandaar reisde hij met een onbekende vrouw naar het Verenigd Koninkrijk. Daar moest hij voor de kinderen van een gezin zorgen. “Jarenlang heb ik dat proberen te verdringen, maar het lukt me niet meer,” vertelt Farah in de BBC-documentaire. Zijn kinderen wisten hem er uiteindelijk van te overtuigen de waarheid te vertellen.

Farahs echte naam is Hussein Abdi Kahin. “Een vrouw die ik niet kende en met wie ik geen enkele band had, heeft me de naam Mo Farah gegeven. Op het vliegtuig gaf ze me valse reisdocumenten waarop de naam Mohamed Farah naast mijn foto stond.”

Huishoudelijke klusjes

Toen hij in Londen aankwam, had Farah nog een papier met de contactgegevens van zijn familie bij zich, maar dat werd voor zijn ogen in stukken gescheurd en weggegooid door de vrouw die hem uit Afrika had gehaald. “Als ik iets te eten wilde krijgen, moest ik huishoudelijke klusjes opknappen en op de kinderen letten. Als ik iemand iets over mijn omstandigheden zou vertellen, zou ik mijn familie nooit meer terugzien, zo werd me verteld.”

De eerste twee jaar in Engeland ging Farah niet naar school. Pas toen hij 12 jaar was, werd hij naar school gebracht, waar hij werd voorgesteld als een Somalische vluchteling. Toen een gymleraar in de gaten kreeg in welke situatie hij zich bevond, werd hij in contact gebracht met de sociale dienst en bij een andere Somalische familie ondergebracht.

In juli 2000 verkreeg hij op basis van zijn valse documenten de Britse nationaliteit. Mo Farah werd wereldberoemd nadat hij in 2012 en 2016 olympisch goud won op zowel de 5000 als de 10.000 meter. Hij werd bovendien zes keer wereldkampioen op die afstanden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden