Asscher wil wet tegen foute gala's

Freefighters Gilbert Yvel uit Nederland (L) en Cheile Kongo uit Frankrijk vorige week met elkaar in duel in de ArenA in Amsterdam tijdens een groot vechtgala. Foto ANP Beeld
Freefighters Gilbert Yvel uit Nederland (L) en Cheile Kongo uit Frankrijk vorige week met elkaar in duel in de ArenA in Amsterdam tijdens een groot vechtgala. Foto ANP

AMSTERDAM - Waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher roept de Tweede Kamer op de wet zo aan te passen dat criminele organisatoren van grote evenementen zoals vechtgala's een vergunning kan worden onthouden.

Asscher zoekt mogelijkheden een eind te maken aan de situatie waarin criminelen een sleutelrol spelen bij het organiseren van vechtgala's, zoals die in de Passenger Terminal, in oktober, en in de Arena, zaterdag.

Kamerlid Fred Teeven stelt dat gemeenten die bevoegdheid nu al hebben, maar dat klopt volgens Asscher niet. Hij wijst op een brief waarin minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst in november 2008 schreef dat ze de evenementenbranche niet 'onder de werking van de Wet bibob wil brengen'.

De Wet bibob geeft gemeenten de mogelijkheid in bepaalde branches vergunningen te onthouden aan ondernemers die crimineel zijn of achter wie criminelen schuil gaan.

''De heer Teeven is een bondgenoot in onze aanpak van criminelen op de Wallen, maar nu vergist hij zich,'' zegt Asscher. ''Wij kunnen organisatoren van vechtgala's niet rechtstreeks aanpakken. Meneer Teeven kan het meteen goedmaken door voor te stellen de wet zo aan te passen dat we dat wél kunnen.''

De gemeente kan nu slechts 'indirecte maatregelen nemen', stelt Asscher vast, zoals het aanpassen van de Algemene Plaatselijke Verordening of het weigeren van drank- en horecavergunningen aan de verhuurders van de accommodaties.

''Het is juister en directer om de organisatoren van evenementen zelf aan te pakken,'' vindt Asscher. ''Het gaat er niet om de eerste de beste straatbarbecue onder de bibob te brengen, maar evenementen van een bepaalde aard en omvang zouden daar onder moeten vallen. Wij zullen dat advies herhalen tegenover de nieuwe minister.'' (PAUL VUGTS)

''Het is juister en directer om de organisatoren van evenementen zelf aan te pakken,'' vindt Asscher. '' Foto ANP Beeld
''Het is juister en directer om de organisatoren van evenementen zelf aan te pakken,'' vindt Asscher. '' Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden