PlusInterview

Arjen Robben: ‘Op het veld kan ik FC Groningen het beste helpen’

Hij was al met pensioen, maar het begon weer te kriebelen bij Arjen Robben (36). Hij komt terug bij FC Groningen, omdat hij het spelletje nog erg leuk vindt en omdat hij behoorlijk fit is. En om zijn cluppie te helpen natuurlijk.

Maarten Wijffels
Arjen Robben Beeld EPA
Arjen RobbenBeeld EPA

Zondagmiddag, iets na half twee. Op het veld in het stadion trapt een vader een balletje met zijn kroost. Ruim een jaar geleden zagen we precies hetzelfde: Arjen Robben die wat overspeelde met zijn zoontjes. Toen was het decor een vol stadion in München, bij zijn afscheid van Bayern. Nu is het onderdeel van zijn rentree bij FC Groningen.

Op zijn 12de kwam Arjen Robben als pupil van VV Bedum in de Groningse jeugdopleiding terecht. Elke dag fietste hij vanuit zijn geboortedorp naar de training. Het zou het begin worden van een reis die tot in de ­wereldtop leidde.

2000 seizoenkaarten

Groningentrainer Danny Buijs somt het rijtje topclubs nog eens op. “PSV dus, daarna Chelsea, Real Madrid, tien jaar Bayern München. Alles gezien, alles gewonnen en dan zeg je toch nog: ik kom uit mijn pensioen en ga bij Groningen spelen. Dan moet je wel héél erg begaan zijn met je cluppie.”

De band is dan ook altijd gebleven, waar ter wereld Robben ook zat. “We zijn altijd in contact gebleven over wat ik zou kunnen betekenen voor de club,” vertelt hij er zelf over. Corona heeft nu een zware wissel getrokken op de club: er zijn onder meer elf werknemers ontslagen. “Als je dat ziet ga je nog éxtra nadenken: hoe kan ik helpen? In welke rol? Toch het beste op het veld, was mijn eigen conclusie.”

Zijn terugkeer maakt veel los. In nog geen 24 uur verkocht Groningen 2000 seizoenkaarten extra, en vier skyboxen. Op viaducten rond de stad staat Robben al in graffiti­tekeningen in een Groningenshirt.

Marathon

Twee hamvragen. Hoe fit is hij? En ziet hij ook een afbreukrisico? Eigenlijk, zo bekent Robben nu, stopte hij vorig jaar noodgedwongen bij Bayern. Problemen met zijn heup hielden maar aan. Maar die klachten zijn nu geheel verdwenen. En onder meer met de sport padel (een soort mix van tennis en squash) bleef hij fit. “Ik zou met Erben Wennemars de marathon van Rotterdam gaan lopen, maar die werd door corona afgelast.”

Ondertussen begon het voetballen weer te kriebelen. “Een maand of drie geleden, toen de marathon niet doorging, heb ik Bayern gevraagd of ik weer wat voor mezelf mocht trainen bij de club. Dan merk je hoe leuk je het spelletje nog vindt. En qua fitheid sta ik er best goed op.”

Het afbreukrisico neemt hij in een paar duidelijke zinnen weg. “Totaal niet bang voor. Ik heb niks te verliezen. Mijn carrière is af, daar zit een mooie strik om. Dit is extra. Ik ga er vol voor. En of het dan één wedstrijd wordt, of twee, of dat ik twee seizoenen blijf spelen: het is allemaal goed.”

Hij zal dingen proberen over te brengen aan de jongere spelers, maar zal zich niet geforceerd opstellen als mentor. “Je hoort vaak zeggen: je kunt ook beïnvloeden in de kleed­kamer. Maar daar geloof ik niet in. Het gaat om je aanwezigheid op het veld. Dáár moet je nog het goede voorbeeld kunnen geven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden