Arena gaat na verbouwing van 50 miljoen euro op een kaas lijken

De vijftig miljoen euro kostende verbouwing van de Amsterdam Arena, die vandaag is aangekondigd, veroorzaakt een metamorfose van het Ajaxstadion. De vorm van het stadion transformeert 'van hol naar bol' na de verbreding van omlopen op de tweede ring en vernieuwing van de gevel.

null Beeld Amsterdam Arena
Beeld Amsterdam Arena

'Uiteindelijk gaat het stadion op een grote kaas lijken met op zes plekken inkepingen waar de trappenhuizen het dak schragen. Het gaat een beetje lijken op de Allianz Arena van Bayern München,' zegt directeur Henk Markerink.

Het is de grootste verbouwing sinds de opening in 1996. Het aantal zitplaatsen (53.000) blijft gelijk. Het dak hoeft niet te worden aangepast. De renovatie gaat begin volgend jaar van start aan de oostkant. Dat kost vijftien miljoen euro - afkomstig van een hypotheek en eigen middelen.

Sponsoring
In de zoektocht naar geld en sponsors blijft de naam van het stadion vooralsnog gehandhaafd, al sluit Markerink niet uit dat een commerciële partij zijn naam aan de Arena verbindt. 'Maar dat zal in overleg met Ajax zijn.'

Het 'Verbouwingsplan 2020' is mede ingegeven doordat de UEFA vier wedstrijden van het Europees Kampioenschap 2020 aan Amsterdam heeft toegewezen. Bovendien wil Markerink supporters en bezoekers van evenementen (zoals De Toppers) meer comfort bieden. 'De omloop op de tweede ring was met vier meter kruip-door-sluip-door. Dat kan in 2020 niet meer.' Ook komen er extra liften, toiletten, cateringpunten en roltrappen.

Na de oostkant volgen de noordkant (2018) en zuidkant (2019). Het in 2013 vernieuwde hoofdgebouw aan de westkant wordt daarna 'opgenomen in de daklijn'.

Duurzame maatregelen
Bij de verbouwing worden 'duurzame en innovatieve maatregelen' genomen zoals zonnecellen in de gevel en de opvang van regenwater voor spoelwater in toiletten en het gebruik van ledverlichting.

Namens Ajax zegt Edwin van der Sar: 'De plannen van de Arena passen bij Ajax. Het is vernieuwend en ambitieus, maar ook functioneel. Met deze aanpassingen is de Arena, net zoals bij de opening in 1996, haar tijd weer ver vooruit.'

Amsterdam Arena Beeld anp
Amsterdam ArenaBeeld anp
'De nieuwe Arena gaat een beetje lijken op de Allianz Arena van Bayern München' Beeld afp
'De nieuwe Arena gaat een beetje lijken op de Allianz Arena van Bayern München'Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden