Ankaraspor promoveert. Muziek!

Na het laatste fluitsignaal maakt spanning plaats voor vreugde bij spelers en aanhang van Ankaraspor, dat promoveert naar de vierde klasse. Foto Marcel Israel Beeld
Na het laatste fluitsignaal maakt spanning plaats voor vreugde bij spelers en aanhang van Ankaraspor, dat promoveert naar de vierde klasse. Foto Marcel Israel

Nacompetitie zondag 5E (FC Ankaraspor - SV Amstelland United 0-0)

AMSTERDAM - De gemoedstoestand vóór, tijdens en na een wedstrijd die promotie kan opleveren, is een verschil van dag en nacht. Zo ook bij FC Ankaraspor en SV Amstelland United. Tussen het afgeleefde clubgebouwtje en het hoofdveld van Ankaraspor, op het kleine terras, verzamelen zich voor de beslissende wedstrijd tegen Amstelland United voor promotie naar de vierde klasse steeds meer mensen.

Turkse vrouwen brengen thuisgemaakte hapjes mee in bewaarkommen van plastic. Anderen zoeken een stoel en een plek in de zon of onder de partytent. De zon schijnt fel, veel vrolijke gezichten. De barbecue warmt vast op, verschillende Turkse versies van 'Hup Holland Hup' knallen door de boxen. Alles is in gereedheid gebracht voor het eventuele promotiefeest van het eerste.

Tussen de zomerse taferelen door loopt Turgay Hanli. De secretaris oogt eveneens ontspannen, maar dat blijkt schijn. ''Voor mij is het ook spannend,'' geeft hij toe.

Twee knapen die hem vragen een overschrijvingsformulier te tekenen, komen voor niets. ''Daar heb ik geen tijd voor. Ik heb vandaag alle tijd voor dit gereserveerd,'' krijgen ze van Hanli te horen. Hij wijst naar het terras. Na de wedstrijd komt ook nog een Turkse zanger. Of Ankaraspor nu promoveert of niet. ''Als we verliezen, gaan we evengoed feesten.''

Een half uur later betreden de spelers het veld. Bij hen geen ontspannen gemoed. Als ze naar hun plek lopen, houden drie Afrikaanse spelers van Amstelland United halt op de plek waar ze het veld vanaf het terras betreden. Ze knielen op de achterlijn. Naast elkaar, met de handen ineen en wijzend naar de hemel brengt het drietal een gebed uit. Winst of verlies is een serieuze zaak en hulp van hogere machten is meer dan welkom.

Dat het menens is blijkt ook tijdens de wedstrijd. Veel spelers lijken bevangen door de zenuwen en raken geen bal. Ook Ankarasportrainer Rinus Loef is gespannen. Hij slentert over een strook van vijftien meter langs de zijlijn mee met het spel. Valt zijn team aan, dan loopt hij mee op. Verdedigen zijn spelers, dan beent ook hij terug.

Behalve voor de uitstekend leidende arbiter Bouterse blijkt het lastig het hoofd koel te houden. Als spits Ryan Paragh van Amstelland United een enorme kans om zeep helpt, trekt hij van boosheid en teleurstelling zijn shirt over zijn hoofd. Hij sjokt terug en pas een halve minuut later mengt hij zich weer in het aanvalsspel van zijn ploeggenoten.

Omdat geen enkele kans een goal oplevert, promoveert Ankaraspor op basis van een beter doelsaldo. Ankaraspor won in de periodekampioenenpoule van de vijfde klasse E met 3-0 van DRC. Amstelland won met 3-1 van de Durgerdammers.

Na het laatste fluitsignaal barst het feest bij Ankaraspor los. Spanning maakt plaats voor vreugde en bij Amstelland voor teleurstelling. ''Op basis van doelsaldo niet promoveren, zuurder kan bijna niet,'' treurt voorzitter Michael Gaffar.

Bij Ankaraspor daarentegen lijken aan de ambities geen grenzen te zitten. ''We willen meteen door naar de derde en tweede klasse,'' meldt voorzitter Hayati Kulaksiz. Ook zijn er plannen voor samenwerking met de gelijknamige Turkse eredivisionist. Even later maakt de toekomstmuziek plaats voor de realiteit: de feestvierders hupsen vrolijk op de Turkse klanken van de muzikanten. Ankaraspor is vierdeklasser.

FC Ankaraspor - SV Amstelland United 0-0
Het beslissende duel voor promotie naar de vierde klasse leverde een draak van een wedstrijd op. Het samenspel was bij Amstelland United beter verzorgd, maar meer dan de gemiste kans van Ryan Paragh leverde dat niet op. Cihan Kanbur van Ankaraspor raakte tien minuten na rust de paal. Echt goede kansen voor Amstelland United waren er ook niet meer, mede omdat die ploeg veel te laat vol in de aanval ging. Voormalig Türkiyemsportrainer Cengiz Dogan vormt volgend seizoen samen met de huidige assistent Riza Bayrak het trainersduo bij Ankaraspor. Zij gaan op zoek naar versterkingen. Dogan: ''Want met dit team red je het niet.'' (WESLEY MEIJER)

Foto Marcel Israel, website: www.marisfo.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden