Sport Bewaar

Amsterdams rugbyteam uit de kleren voor WK gay rugby in VS

De cover van de naaktkalender van het homo rugbyteam Lowlanders
De cover van de naaktkalender van het homo rugbyteam Lowlanders © Henk Samson en Kevin Scott

Het homo- en heterovriendelijke Amsterdamse rugbyteam Lowlanders is wederom uit de kleren gegaan voor een naaktkalender. Met de verkoop van de kalender hopen de sporters genoeg geld in te zamelen om in mei 2016 mee te kunnen doen aan het WK gay rugby in de Verenigde Staten.

Binnen de rugbysport is het een goede traditie om met een naaktkalender geld in te zamelen. Dit keer is het thema van de kalender The Edge of Amsterdam waarbij de minder bekende kanten van de stad centraal staan.

Voor de rugbyers betekende het dat ze op de meest vreemde locaties - de NDSM-werf en Station Sloterdijk - uit de kleren gingen om zich te laten fotograferen in weinig verhullende, actieve poses. 

Ruige sport
Dennis de Boer, voorzitter van de Lowlanders, roemt de Amsterdamse rugbyspelers. 'Sinds 2003 bieden wij homo's de gelegenheid om onderdeel te zijn van de wereldwijde rugbyfamilie en te laten zien dat in deze ruige sport plek is voor iedereen.'

Ook Leo van Herwijnen, Nederlandse 'godfather' van de sport en drijvende kracht achter de gelijknamige stichting, is te spreken over de Lowlanders. 'De Lowlanders horen 100% bij de Nederlandse rugbycultuur. Bij de Amstelveense Rugby Club, waar de Lowlanders onderdeel van zijn, is dit goed te merken. Hetero's spelen graag met de Lowlanders mee, en de Lowlanders staan wekelijks op het veld in de shirts van ARC. Het clubhuis heeft zelfs een roze betegelde kleedkamer. Die warme sfeer, die je nu ook op het WK ziet, dát is rugby, ook bij de Nederlandse clubs.'

Uiteindelijk krijgt de kalender een plek in de tentoonstelling van het Nationaal Rugby Centrum.

De kalender kost 15 euro en is hier te bestellen.