Amsterdammer wil niet bij 'mindere' sportclub

Veel Amsterdamse sportclubs nemen geen nieuwe leden aan vanwege een wachtlijst. Er zijn voldoende voetbal- en tennisclubs in de stad, maar verenigingen verschillen in aanzien.

Michiel Couzy
Door de segregatie in het voetbal hebben een aantal clubs wachtlijsten met honderden namen. Andere clubs komen juist leden tekort Beeld ANP
Door de segregatie in het voetbal hebben een aantal clubs wachtlijsten met honderden namen. Andere clubs komen juist leden tekortBeeld ANP

Negentig procent van de hockeyclubs en een derde van de voetbalclubs heeft te veel aanmeldingen.

Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeenteraad, dat inzicht wil hebben in de omvang van het probleem.

In Amsterdam hanteren 20 van de 59 voetbalclubs een wachtlijst, in het hockey gaat het om 9 van de 10 verenigingen.

Ook bij turnen en tennis zijn de wachtlijsten een bekend fenomeen; 6 van de 16 turnverenigingen, dat is 38 procent, neemt beperkt leden aan. Dit geldt ook voor 9 van de 35 tennisclubs, ofwel 25 procent.

Populariteit verstoort balans
Dat clubs een wachtlijst moeten voeren, heeft verschillende oorzaken. Zo hebben de hockeyclubs in Amsterdam te weinig velden om de groeiende populariteit aan te kunnen.

De stad telt daarentegen voldoende voetbalvelden en -clubs. Maar een aantal verenigingen staat in hoger aanzien dan andere. Spelers staan liever op een wachtlijst bij een populaire club dan op het veld van een lager aangeschreven vereniging.

Deze segregatie in het voetbal zorgt ervoor dat een aantal clubs, waaronder SDZ, AFC en AFC IJburg, wachtlijsten hebben met honderden namen, veelal van kinderen. Andere clubs komen juist leden tekort.

Weerstand bij clubs
In het tennis bestaat een soortgelijke tweedeling, blijkt uit de inventarisatie. In heel de stad zijn voldoende banen, maar in bepaalde delen bestaan wachtlijsten, terwijl elders velden onbespeeld blijven.

25%

25 procent van de tennisclubs heeft een wachtlijst. Bij andere clubs blijven banen juist leeg

Turnen kampt met een tekort aan gekwalificeerde trainers. Deze sport stelt hoge eisen aan de begeleiders.

De gemeente trekt 9 miljoen euro extra uit voor de aanleg van voetbal-, hockey- en tennisvelden, atletiek- en zwembanen.

Velden voor meer sporten gebruiken, bijvoorbeeld voor hockey én voetbal, kan uitkomst bieden. Maar deze combinatie stuit op weerstand bij clubs. Zo won voetbalclub DWS een kort geding tegen de gemeente, die een van de voetbalvelden open wilde stellen voor hockey.

Betere samenwerking tussen gemeente en clubs zou helpen, melden de onderzoekers. Ook is een wereld te winnen door betere spreiding van de sporters over de clubs.

38%

Door een tekort aan gekwalificeerde trainers heeft 38 procent van de turnverenigingen een wachtlijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden