Plus

Amsterdammer Sprong bloeit op bij de Anaheim Ducks

IJshockeyer Daniel Sprong is opgebloeid sinds hij de Pittsburgh Penguins voor de Anaheim Ducks verruilde. De Amsterdammer scoort weer. En daar gaat het allemaal om.

Koen van der Velden
Daniel Sprong scoort tegen de New Jersey Devils. Beeld Julio Cortez
Daniel Sprong scoort tegen de New Jersey Devils.Beeld Julio Cortez

Het ijs is verlaten als Daniel Sprong (21) in zijn eentje nog een paar pucks in het lege doel schiet. De Amsterdammer kan het niet laten. Scoren is zijn tweede natuur, ook al is het maar tijdens een warming-up. De klappen van zijn stick galmen door de hal.

Het is een paar minuten voor de uitwedstrijd tegen New Jersey Devils. Het Prudential Center in Newark is nog half leeg als Sprong op weg gaat naar de kleedkamer. De enige Nederlander in de Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL mag starten namens Anaheim Ducks, de club die hem vorig jaar december overnam van Pittsburgh Penguins.

Constant verhuizen
Sprong is opgebloeid in Anaheim, een voorstad van Los Angeles. Bij de Penguins was hij dit ­seizoen op een zijspoor beland. Het geduld van de club die hem in 2015 als 46ste koos bij de jaarlijkse NHL draft, was opgeraakt. In de schaarse minuten die Sprong dit seizoen kreeg, kwam hij niet tot scoren. Verdedigend zag zijn coach hem als onbetrouwbaar. In november raakte de winger zijn plaats in de selectie zelfs even kwijt.

In New Jersey staat Sprong amper een paar ­minuten op het ijs of het is raak: uit een rebound schiet hij de puck in de rechterbovenhoek. De man met rugnummer 11 balt zijn vuist, de rechterknie gaat de lucht in. Een schreeuw bereikt de bovenste ringen van het stadion. De honger is weer voor even gestild.

Het is zijn zevende doelpunt in negentien wedstrijden, sinds hij begin december naar Anaheim kwam. Later geeft hij de assist voor de 2-1, in een wedstrijd die de Ducks met 3-2 winnen. "Het verschil zit 'm in de minuten die ik krijg. Gemiddeld veel meer dan bij Pittsburgh. Ik heb het vertrouwen van de coach en speel ­hoger in de line-up," zegt Sprong, doelend op zijn promotie naar de tweede aanvalslijn.

"Het is goed om hier te zijn." Sprong herhaalt het zinnetje in elk antwoord dat hij geeft. Na een reeks van twaalf verloren wedstrijden hebben de Ducks zich herpakt. De play-offs zijn in zicht.

In de kleedkamer heeft Sprong zich ontdaan van de talloze lagen van zijn ijshockeypak. Om zijn nek hangt een gouden kettinkje, het ontblote bovenlichaam ziet bleek. Zonnen is er nog niet van gekomen in Los Angeles. "Daarvoor hebben we te veel wedstrijden gespeeld."

In Pittsburgh zag hij in zijn laatste weken slechts wolken. "Het is een donkere stad." In Los Angeles schijnt de zon veel vaker. Als hij tijd heeft, zal hij zijn nieuwe thuis gaan verkennen, laat Sprong weten.

Aan verhuizen is hij de laatste jaren gewend geraakt. In zijn drie seizoenen bij Pittsburgh werd hij gestald bij zijn juniorenteam in het ­Canadese Charlottetown, vorig jaar werd hij uitgeleend aan het ontwikkelingsteam van de Penguins in Scranton, Pennsylvania. Sprong maakte er indruk met 32 doelpunten en 33 assists.

Ajax kijken
Bij aanvang van het huidige seizoen, waarin hij definitief een plek in de selectie van Pittsburgh verdiende, waren de verwachtingen dan ook hooggespannen. Dat het niet verliep zoals hij wilde, bracht hem niet van de wijs. "Dat ligt achter me. Ik krijg hier nu een nieuwe kans."

Op 11 januari maakte hij een doelpunt tegen de club die hem had laten gaan. "Ik ga niet liegen, dat was wel lekker."

Het gezin Sprong, zijn ouders en jongere zus, woont nog in Quebec. De afstand met Los Angeles is groot, net als het tijdsverschil. Bellen doet hij in de ochtend, vanuit zijn appartement in Anaheim. In Amsterdam is hij al jaren niet ­geweest.

'Veramerikaniseerd' (of 'vercanadiseerd') is hij in beperkte mate. Het woordje 'dus' verruilt hij steevast voor 'so', verder is de ­Amsterdamse tongval onmiskenbaar. In het weekend kijkt hij nog altijd naar samenvattingen van Ajax, de club van zijn vader en dus ook zijn club. "Rood en wit, hè," zegt hij. "Altijd."

Zijn eerste pucks schoot Sprong op het ijs van de Jaap Edenhal. Nu speelt hij voor stadions ­gevuld met 15.000 toeschouwers, zoals deze ­zaterdag in New Jersey. In Anaheim zegt hij een nieuw thuis te hebben gevonden. De onzekerheid van de laatste jaren is verdwenen, tenminste voor even. "Ik ben weer blij om naar de hal te gaan."

Daniel Sprong De Amsterdammer is de enige Nederlander in de Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. Beeld Bruce Bennett/Getty Images
Daniel Sprong De Amsterdammer is de enige Nederlander in de Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL.Beeld Bruce Bennett/Getty Images

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden