Sport Bewaar

Amsterdammer Mats Valk grijpt net mis op EK Rubik's Cube

Mats Valk is één van werelds beste Rubik's Cube spelers.
Mats Valk is één van werelds beste Rubik's Cube spelers. © Marc Driessen

De 20-jarige Mats Valk uit Amsterdam is tweede geworden op het EK Rubik's Cube in Praag. De absolute winst waar hij voor ging, liep hij mis maar een Europees record vestigde Valk wel.

Vier jaar geleden werd Valk ook al tweede, "dit keer ging ik echt voor de eerste plek". Helaas bleek een Duitser hem te snel af. Gemiddeld wist zijn tegenstander met 0,3 seconden de kubus sneller op te lossen.

Jammer, zegt Valk telefonisch vanuit Praag waar het Europees Kampioenschap dit weekend plaatsvond. "Maar ik ben ook tevreden. Aan dit toernooi deden veel sterke spelers mee, dus van een geduchte tegenstand kun je wel spreken."

Wereldrecord
De student Business Analytics aan de Vrije Universiteit is een grootheid in de wereld van de Rubik's cubers. Drie jaar geleden brak Valk het wereldrecord, door een 'gewone' kubus van drie bij drie bij drie (3x3x3) in 5,55 seconden op te lossen.

Van een geduchte tegenstand kun je wel spreken

Mats Valk

Het record staat momenteel op 4,90 seconden en hoewel Valk thuis al eens een tijd van 3,81 seconden neerzette, is het hem in Praag niet gelukt. Wel heeft hij een nieuw Europees record op zijn naam staan. "In 5,13 seconden wist ik in de eerste ronde m'n Rubik's Cube op te lossen. Daarmee verbrak ik het bestaande record."

Voor zijn 'zegerit' gebruikte Valk TheValk3, zijn eigen 3x3x3-kubus. "Vet natuurlijk. Een eer dat een kubus naar mij wordt vernoemd." Vanaf 15 augustus is deze speciale kubus te koop.

Lees ook: Een Rubik's Cube oplossen in 4,9 seconden? Dat moet Mats lukken [+]