Amsterdam nu echt kampioen

De Amsterdammers hadden op 31 mei na het gewonnen zevende en beslissende play-offduel al een bescheiden kampioensfeestje gevierd. Foto ANP

AMSTERDAM - EclipseJet Amsterdam is nu ook officieel kampioen van Nederland. Hoewel de Nederlandse Basketball Bond (NBB) officieel nog geen mededelingen heeft gedaan, meldt Amsterdam op zijn website dat de Tucht en Geschillencommissie (TGC) Amsterdam in het gelijk heeft gesteld in de zaak rond het mogelijk onrechtmatig meespelen van Orien Greene.

De club citeert op zijn website uit de uitspraak. Daarin staat dat de club wordt vrijgesproken, omdat de TGC niet bewezen acht dat Amsterdam zich heeft onttrokken aan de voorlopige schorsing van Greene. De TGC oordeelt dat Amsterdam niet tijdig is geïnformeerd over de schorsing en dat het de club daarom niet is aan te rekenen dat Greene in wedstrijd drie en vier meespeelde. De bond heeft zeven dagen om in beroep gaan tegen de uitspraak.

Greene werd in april betrapt op het gebruik van cannabis. De resultaten van de contra-expertise werden tijdens de best-of-seven serie in de finale tegen EiffelTowers Den Bosch bekend. De brief waarin de schorsing officieel werd meegedeeld aan de speler en de club kwam echter nooit aan in Amsterdam.

Greene speelde daarom gewoon mee in wedstrijd drie (gewonnen door Amsterdam) en wedstrijd vier (gewonnen door Den Bosch). Daarna besloot Amsterdam Greene niet meer op te stellen hoewel volgens voorzitter Roel Pieper de veelbesproken brief zelfs na de zevende en laatste wedstrijd nog altijd niet bezorgd was in de Sporthallen Zuid. Den Bosch tekende protest aan tegen het meespelen van Greene en die protesten werden overgenomen door het bestuur van de NBB, dat een klacht indiende bij de TGC.

Amsterdam won het beslissende duel op 31 mei en huldigde zichzelf daarna als kampioen. De NBB had van tevoren aangekondigd de winnaar van dat duel niet als kampioen te kronen, omdat de protesten rond het meespelen van Greene nog van invloed konden zijn op de uitslag van eerder gespeelde wedstrijden.

Tegenover Radio 1 verklaarde Peter Vogelaar, bestuurslid van Den Bosch, dit weekeinde dat zijn club het bondsbestuur zal aansporen in beroep te gaan tegen de uitspraak. Als dat beroep er komt, wil Den Bosch proberen zelf ook partij bij de zaak te worden. Nu is de club officieel slechts 'betrokkene' en kan daarom geen getuigen horen.

Mocht de bond zich neerleggen bij de uitspraak dan zal Den Bosch juridische stappen ondernemen. De club wil dan proberen geleden schade te verhalen op de bond.

Ondertussen lopen er ook nog twee klachten van Amsterdam tegen de gang van zaken. De club beraadt zich nog over het voortzetten van die protesten. Het ligt voor de hand dat de club ze zal intrekken als de bond zich neerlegt bij het oordeel van de TGC dat Amsterdam officieel kampioen is. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden