Amateurclub OFC naar de top dankzij dubieuze geldschieter

De politie onderzoekt de banden van voetbalvereniging OFC uit Oostzaan met geldschieter Marwan K., een man met een strafblad en een opvallend luxe levensstijl. Zijn geld zou de basis vormen voor de razendsnelle opmars van de club.

Rasit Elibol en Wesley Meijer
Kampioensfoto OFC Beeld Ronald Goedheer
Kampioensfoto OFCBeeld Ronald Goedheer

Hoofdsponsor Marwan K. (Jordanië, 1968) van amateurclub OFC betaalt zijn voetballers al jaren flinke bedragen. Die kunnen oplopen tot 1500 euro per maand, bevestigen verscheidene (oud-)spelers.

Hoe hij aan dit geld komt, is in nevelen gehuld. Volgens de politie is K., die een crimineel verleden heeft, een 'windhapper': iemand met amper inkomen, maar een luxe levensstijl.

K. is in 2000 tot een celstraf van drie jaar veroordeeld omdat hij een bende leidde die tientallen miljoenen verdiende met het op de markt brengen van illegale cd's. Medio jaren negentig raakte K. betrokken bij een conflict in de onderwereld, waarbij een zakenpartner werd geliquideerd. Zelf overleefde K. twee aanslagen: een bom in zijn Bentley en een beschieting door een kikvorsman vanuit een sloot achter zijn huis.

Hoofdklasse
OFC kwam in 2008 nog uit in de vijfde klasse, maar is na een flinke opmars opgeklommen tot de hoofdklasse van het amateurvoetbal. Spelers met ervaring in het betaalde voetbal of de top van het amateurvoetbal komen graag bij OFC voetballen. Ook van het roemruchte Türkiyemspor kwamen voetballers over. Betrokkenen melden dat K. ook enige tijd verbonden was aan Türkiyem, de Amsterdamse club die jaren achtereen kampioen werd doordat spelers werden betaald met crimineel geld van de later geliquideerde Nedim Imac.

Het bestuur van OFC ontkent dat de vereniging betalingen doet. 'Wij betalen geen enkele speler. Dat is ons beleid.' Over de rol van K. zegt de secretaris: 'Hij is onze hoofdsponsor. Als hij spelers heeft betaald, is dat iets tussen hen. Daar weet ik niks van.' Volgens diverse (oud-)spelers heeft K. reiskosten, winstpremies en een maandelijkse toelage betaald.

K. wilde niet reageren.

Lees vandaag (4-12) meer in Het Parool: 'Wie betaalt, bepaalt'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden