'Als we straks maar niet hoeven bezuinigen'

DEN HAAG - De strijd om de televisierechten van het eredivisievoetbal begint vandaag aan zijn laatste fase. Veel clubs volgen de zaak met zweet in de handen, want de voetbalbeelden dreigen aanzienlijk minder geld op te gaan leveren. ''Als we straks maar niet hoeven te bezuinigen op het voetbal.''Geïnteresseerde mediabedrijven kunnen vandaag hun laatste bod uitbrengen op de live-beelden en de samenvattingen van het eredivisievoetbal. Het is al de derde biedingsronde. De eerste twee verliepen niet tot tevredenheid van de Eredivisie CV (ECV), de belangenvereniging van alle achttien eredivisieclubs. Het huidige, aflopende contract met RTL (samenvattingen) en Tele2 (live-wedstrijden) was jaarlijks nog goed voor ongeveer 70 miljoen euro, maar tot dusver is er nog niet meer geboden dan 50 miljoen.

Een flinke tegenvaller voor de ECV, maar directeur Alex Tielbeke vindt het te vroeg voor paniek. ''De bedragen die nu genoemd worden zijn allemaal speculaties'', zegt hij. ''Het lijkt me in deze fase niet handig daar op in te gaan. Wij gaan deze week een advies neerleggen, dat gaat naar de clubs en die zullen over twee weken beslissen. Pas dan is er een besluit en heeft het zin te reageren.''

De hoop van de ECV is vooral gevestigd op stijgende inkomsten uit de live-wedstrijden. ''In de landen om ons heen leveren de live-beelden veel meer op dan bij ons'', aldus Tielbeke. ''Daar ligt voor ons dus zeker een belang. Maar het zal nooit ten koste gaan van de samenvattingen op het openbare net.'' Voor de samenvattingen zou tot dusver slechts 20 miljoen euro geboden zijn (NOS), tegenover de huidige 35 miljoen van RTL.

Indien de beelden daadwerkelijk veel minder geld zullen opbrengen, dan lopen de clubs behoorlijk wat inkomsten mis. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Vitesse bijvoorbeeld is momenteel druk bezig met een schuldsanering. Voor de Arnhemse club zou een daling van de televisiegelden een nieuwe financiële tegenvallen betekenen. ''Ik weet niets over de hoogte van de biedingen die nu worden gedaan'', zegt Vitesse's algemeen directeur Paul van der Kraan. ''Bij veel clubs staan de kosten vast. Mochten de televisiegelden minder worden, dan moet je kijken hoe je dat kunt compenseren. Het enige budget dat kan variëren is het spelersbudget. Maar het zou heel jammer zijn als je daar aan komt, als het ten koste zou gaan van het voetbal.''

In grote lijnen geldt dat verhaal voor nagenoeg alle clubs. Hoe kleiner de club, hoe lager de begroting, hoe afhankelijker de club is van de televisiegelden. Dat geldt zeker ook voor de eerste divisie, waarnaar een klein deel van de opbrengsten vloeit. In de huidige begroting van Vitesse (ruim 14 miljoen euro) is 3 miljoen uit televisiegelden opgenomen. Dat is 22 procent. In de eredivisie ligt dat percentage gemiddeld op 17 procent, in de eerste divisie op 20. ''Het varieert van 10 tot 50 procent'', zegt KNVB-woordvoerder Frank Huizinga.

Vijftig procent, dus de helft van de begroting. De bondsman wil niet zeggen om welke club het gaat, maar duidelijk is wel dat de dans om de televisiebeelden zeker ook in de onderste regionen van het profvoetbal met argusogen zal worden gevolgd.

© Het Parool, 27-02-2008

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden