PlusDe aftrap

Als je van speler trainer wordt: 'Het houdt me dagelijks bezig'

Vanaf zaterdag rolt de bal weer op alle amateurvelden. Het Parool trapt af met een korte serie. Vandaag: van speler naar trainer.

Thomas Sijtsma
null Beeld ANP
Beeld ANP

'Een goed paard is nog geen goede ruiter," zei Co Adriaanse ooit over Marco van Basten. Amsterdammer Jules Pasteuning was al geen geniaal paard en besloot daarom al vroeg voor het trainersvak te kiezen.

Inmiddels is hij hoofdtrainer bij SV ­Ouderkerk 1.

Het afgelopen seizoen stond de 30-jarige Pasteuning zelf nog elke zaterdag op het veld als speler van TOG 1. Hij was daarnaast al assistent in ­Ouderkerk en door gebrek aan tijd besloot hij vol in te zetten op een ­trainerscarrière.

Nu leidt Pasteuning wekelijks een elftal waarin nog leeftijdsgenoten van hem spelen, maar hij heeft genoeg autoriteit, zegt hij.

"Ooit leerde ik een wijze les van Bart Logchies, nu hoofdtrainer van AVV Swift: Als je zinnige dingen over voetbal zegt, maakt leeftijd niet uit. Sterker nog: de oudere jongens in een team be­grijpen je dan beter dan de jongere generatie."

Pasteuning is op het trainingsveld de baas, maar kan buiten het veld toch echt onderdeel zijn van het team en in de voetbalkantine een biertje meedrinken. Hij probeert wel enige afstand te bewaren.

"Als trainer hoef ik niet per se alles te horen over de nieuwe vriendin van onze rechtshalf."

Nu hij eindverantwoordelijk is, is Pasteuning op een andere manier met het spelletje bezig. "Het grote verschil tussen mij als speler en als trainer is mijn hoofd," zegt hij.

"Als speler pakte ik zorgeloos mijn tas en ging ik op mijn gemak naar de club. Nu denk ik van maandag tot en met zondag aan de wedstrijd. De 35 jongens voor wie ik verantwoordelijk ben, houden me dagelijks bezig."

De mores zijn wel een beetje aan het veranderen, merkt hij. Waar Pasteuning zich als voetballer altijd telefonisch moest afmelden voor een training, krijgt de trainer tegenwoordig appjes van zijn spelers.

"Bellen was altijd een drempel, appen gaat toch iets makkelijker. Maar afmelden is niet erg, we zijn amateurs - als de reden maar zinnig is."

Lees ook:
Aflevering 1:DVVA uit Oost voetbalt weer op 'dat heerlijke grasveld'
Aflevering 2: Waarom die onderbroek onder de douche in de kleedkamer?
Aflevering 3: Foodies nemen de voetbalkantine over

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden