PlusMenno Pot

Alleen in 1944-1945 stopte de bal zo lang met rollen

Menno Pot
Menno Pot Beeld Artur Krynicki
Menno PotBeeld Artur Krynicki

Na de oprichting op 18 maart 1900 brak voor Ajax ook een lange periode zonder officiële wedstrijden aan, maar dat was anders. De jongens voetbalden wel, onderling en onbezorgd, op het nieuwe eigen terrein: een stuk weiland in de Buiksloterham boven het IJ, vers ge­huurd voor honderd gulden.

Op een echte competitie­wedstrijd moesten ze wachten. Dat heb je nu eenmaal als je in maart een voetbalvereniging opricht. Pas op 29 september was het zo ver, uit tegen DOSB in de Tweede Klasse van de Amsterdamsche Voetbalbond: 1-2 winst.

Hoe bijzonder de huidige toestand is, blijkt uit het feit dat Ajax bijna altijd bleef voetballen in tijden van crisis, zelfs toen in 1918 de Spaanse griep rondwaarde en toen in 1986 de radioactieve wolk van de ­ontplofte kernreactor van Tsjernobyl onzichtbaar ons luchtruim binnendreef. Na de Watersnoodramp van 1953 werden wat wedstrijdjes afgelast, net als op de autoloze zondagen tijdens de oliecrisis van 1973-1974. Voetballoze zondagjes, meer niet.

De enige keer dat de bal maandenlang stopte met rollen, was in het seizoen 1944-1945, toen Nederland front­gebied werd, hongersnood uitbrak en de hele samen­leving tot stilstand kwam. Dus ook het voetbal, een vol jaar lang, van eind mei tot eind mei.

In november 1944 verschenen nog wel de officiële ‘Bestuursmededeelingen’, wegens papierschaarste op één velletje samengebracht. Het bestuur beval de spelers gymnastiekoefeningen aan: ‘Vooral voor hen die altijd sport hebben gedaan, is het raadzaam in dezen tijd wat gymnastiek te doen, ook al krijgen we niet meer dat voedsel, wat wij noodig hebben.’

Nu volgen we de huiselijke fitnesscapriolen van meneer en mevrouw Tagliafico live via Instagram. Honger? Oorlog? Godzijdank niet. De laatste Ajaxoptredens van Ziyech, Van de Beek, Onana en nog een paar anderen liggen vrijwel zeker achter ons, dat is al droevig zat, maar Ajax zal ­herrijzen. Sowieso.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Zijn vierde Ajaxboek, Het Nieuwe Ajax, is pas verschenen. Elke donderdag schrijft hij een column over de club; lees ze hier terug.

Reageren? m.pot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden