Plus

Alle ogen op Wimbledon zijn gericht op Andy Murray

Tennisser Andy Murray (32) hoopte komende week op Wimbledon waardig af te zwaaien. Maar met een nieuwe kunstheup denkt hij nu toch aan een doorstart.

Rik Spekenbrink
De succesvolle rentree van Murray, althans voorlopig in het dubbelspel, lijkt de best denkbare reclame voor de zogenoemde ‘sportheup’, die hij in Engeland liet monteren.  Beeld BSR Agency
De succesvolle rentree van Murray, althans voorlopig in het dubbelspel, lijkt de best denkbare reclame voor de zogenoemde ‘sportheup’, die hij in Engeland liet monteren.Beeld BSR Agency

Murray dook vorige week tijdens het ATP-toernooi van Londen over het gras als Boris Becker in zijn beste dagen. Aan niets was te zien dat hij sinds een paar maanden met een kunstheup door het leven gaat. De man die in januari huilend vertelde dat zijn tennisloopbaan erop zat, won bij zijn comeback direct een dubbelspeltitel en sprak meteen de hoop uit over een paar maanden zijn enkelspelcarrière te kunnen hervatten.

Het wordt dus geen emotioneel vaarwel, komende week in Wimbledon, waar Murray dubbelt met de Fransman Pierre-Hugues Herbert. Hij zal er worden onthaald als een kampioen. Zijn heldenstatus in Groot-Brittannië is alleen maar gegroeid: de ultieme vechter, die zo van zijn sport houdt dat hij van geen ophouden weet, kapotte heup of niet. Murray, die Groot-Brittannië met zijn eerste Wimbledontitel in 2013 van een tennistrauma afhielp, zal in één van de grote stadions worden geprogrammeerd. Murray is hét verhaal van de eerste week.

Snel slijtend

Zijn succesvolle rentree, althans voorlopig in het dubbelspel, lijkt de best denkbare reclame voor de zogenoemde ‘sportheup’, die hij in Engeland liet monteren. Het gaat om een ‘resurfacing heup’: een metalen overkapping die op de bestaande kop van de heup wordt geplaatst, die dus wordt gespaard. De kop draait in een eveneens metalen kom.

René ten Broeke, orthopedisch chirurg en voorzitter van de heupwerkgroep van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging, voorspelde begin februari in deze krant dat Murray een vervolg van zijn topsportcarrière wel kon vergeten. De orthopeed legde uit dat deze heupprothese in Nederland verboden is, omdat er onder andere door de wrijving van het ‘staal op staal’ kans is op ernstige complicaties en deze kunstheup sneller slijt en vervangen moet worden. Hij is volgens hem niet gemaakt om topsport mee te bedrijven.

Diverse mensen vonden destijds dat Ten Broeke onnodig angst zaaide. Veel Nederlanders zijn voor een dergelijke heupoperatie uitgeweken naar de Belgische orthopeed Koen de Smet. Zij zijn zeer tevreden over hun prothese en stellen geen enkele beperking te hebben als het gaat om bewegen en sporten. De geslaagde comeback van Murray, nota bene na zijn tweede heupoperatie, zou hun gelijk bevestigen.

Ten Broeke is niet onder de indruk en ziet geen reden zijn mening bij te stellen. “In de eerste jaren is de resurfacing heup vergelijkbaar met de heupprotheses zoals we die in Nederland toepassen, maar op de langere termijn richten ze zo veel schade aan, dat wij ze niet toestaan. Ik weet trouwens dat ook orthopeden in Engeland zich afvragen waarom Murray dit in godsnaam heeft gedaan.”

Hij denkt het antwoord te weten. “Een sportman heeft één drive: het eerstvolgende grote toernooi. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, mensen die nergens last van krijgen. Maar ik wil Murray over 15 jaar graag spreken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden